Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu of het zoekveld.
De kinderrechter krijgt vanaf 1 januari 2018 de bevoegdheid een beslissing te nemen over contact of omgang van kinderen met de ouder die zijn partner heeft gedood. De nieuwe wet die dit mogelijk maakt, moet ervoor zorgen dat de situatie voor het kind verbetert.
Stichting Reclaimed Voices, die de belangen van slachtoffers van seksueel misbruik bij de Jehovah's Getuigen vertegenwoordigt, heeft een maand na oprichting al vijftig meldingen van misbruik ontvangen. Dat meldt Trouw vandaag.
Het Verwey-Jonker Instituut is bezig met een evaluatie van de kinderbeschermingswetgeving van 2015. Wat betekent de gewijzigde wet voor de ouders, pleegouders en de jongeren zelf?
Huiselijk geweld is binnen de politie-eenheid Rotterdam voor het eerst in jaren afgenomen. De afname is volgens de politie te danken aan huisverboden en de verbeterde samenwerking tussen de betrokken instanties. Dat meldt het AD vandaag.
Er is weer een nieuwe nieuwsbrief Ouderen in veilige handen verschenen. De nieuwsbrief volgt de voortgang van het actieplan 'Ouderen in veilige handen'. Deze keer staat de nieuwsbrief voor een belangrijk deel in het teken van ontspoorde mantelzorg en financiële uitbuiting.
Minister Hugo de Jonge (VWS) gaat met een aantal organisaties, waaronder de VNG, de Federatie Opvang en SZW, een werkgroep inrichten om de hoge druk op de vrouwenopvang aan te pakken. Dit heeft hij in een brief aan de Tweede Kamer laten weten, naar aanleiding van het bericht in De Telegraaf van gisteren over overvolle opvanghuizen.
Vrouwenopvangcentra hebben een groot tekort aan plaatsen voor vrouwen en kinderen die moeten vluchten voor huiselijk geweld. Dat stelt de Federatie Opvang (FO) vandaag in De Telegraaf. Dertig procent van de vrouwen die bij de crisisopvang aanklopt, kan niet binnen een dag geholpen worden.
De Academische Werkplaats Kindermishandeling (AWK) heeft onlangs haar onderzoeksresultaten gebundeld in een publicatie. Naast de wetenschappelijke uitkomsten, worden praktische adviezen gegeven voor professionals die in hun werk te maken hebben met de gevolgen van kindermishandeling.
Het is aanvaardbaar dat families mogelijk emotionele schade lijden bij een onderzoek van Veilig Thuis, bij een vermoeden van kindermishandeling. Dat stelt kinderarts Nico Wulffraat van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht in een gesprek met RTV Utrecht
Gloria Wekker heeft de Joke Smitprijs 2017 gewonnen. Dat heeft de jury vandaag bekendgemaakt. Wekker ontving de prijs uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) in Amsterdam. De Oranjeleeuwinnen zijn verkozen tot winnaar van de Aanmoedigingsprijs.
Als kinderen aan hevige stress zijn blootgesteld, verandert de werking van hun hersenen. Op latere leeftijd kunnen zij risico’s dan minder goed inschatten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, zo meldt NPO Radio 1.
De gemeenten in Noord Oost Gelderland hebben vorige week een meldcode app voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling gelanceerd. Deze app is bedoeld voor professionals in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang.
Angela Maas, Gloria Wekker of Soerin Narain. Een van deze drie genomineerden ontvangt op maandag 11 december de Joke Smit oeuvreprijs. De Joke Smitprijs, die wordt uitgereikt door de minister voor emancipatie Ingrid van Engelshoven, gaat naar personen of organisaties die zich inzetten op het gebied van gendergelijkheid.
De rechtbank in Rotterdam gaat huiselijk geweld breder aanpakken. In samenwerking met het Veiligheidshuis behandelt één rechter bij wijze van proef op themazittingen het huiselijk geweld en alle andere zaken die daarmee verbonden zijn.
Kinderen van ouders met psychische problemen of verslaving (KOPP/KVO) hebben bijna drie keer zoveel kans op kindermishandeling. Speciaal voor deze doelgroep start het Trimbos-instituut samen met de landelijk coördinator Kindcheck een project waarbij de ouders gratis kinderopvang en een coach krijgen aangeboden.
Onder aanvoering van VWS, zal het Rijk - samen met gemeenten - een nationaal programma tegen huiselijk geweld en kindermishandeling starten. Dat heeft minister De Jonge (VWS) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Wethouders van de gemeenten in de West-Veluwe Vallei hebben gisteren een Manifest Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling ondertekend. De gemeenten hebben de handen ineengeslagen, omdat zij merken dat het gebruik van de Meldcode achterblijft.
Aansluitend op de Week tegen kindermishandeling, is zaterdag de Week Zonder Geweld van start gegaan. Die dag was het tevens de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, ook wel bekend als Orange Day.
De gemeenten De Ronde Venen, Montfoort, Stichtse Vecht en Woerden stellen per 1 januari 2018 een regiocoördinator Kindermishandeling en Huiselijk geweld aan. Deze gaat zich richten op betere samenwerking tussen betrokken instanties.
Gooi en Vechtstreek krijgt een Regionale Taskforce huiselijk geweld en kindermishandeling. Vandaag vindt op het Regiokantoor in Bussum de kick-off bijeenkomst plaats. De taskforce zet in op betere samenwerking tussen organisaties om een flinke impuls te geven aan een veilige thuissituatie.
Tweede-kamerlid Vera Bergkamp van D66 nam deze week het boek 'Niets is voor altijd' in ontvangst. Het boek is bedoeld om beleidsmakers en hulpverleners bewust te maken van de aangrijpende situatie van jongeren die in de vrouwen- en maatschappelijke opvang verblijven.
Om huiselijk geweld en kindermishandeling doelgerichter aan te pakken, introduceert Reclassering Nederland het spreekuur huiselijk geweld. Direct actie ondernemen staat daarbij voorop. Het spreekuur ging in Oost-Nederland van start en wordt daar onderdeel van de reguliere aanpak.
De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht lanceert vandaag het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED), een gecombineerde diergeneeskundige – forensische aanpak. Het expertisecentrum zal ook oog hebben voor de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld.
De Commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg heeft het eerste jaar 600 meldingen ontvangen van mensen die in hun jeugd zijn mishandeld in een instelling, pleeggezin of weeshuis. De slachtoffers moesten het geweld gemiddeld 7,5 jaar ondergaan.
Er gebeurt meer aan preventie van kindermishandeling, maar het is onduidelijk of het de kinderen en ouders bereikt die het nodig hebben. Bovendien zijn er ook nog steeds gemeenten die geen of nauwelijks preventiebeleid hebben.
"Kindermishandeling is, samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van onze samenleving. Voor mij zal de aanpak ervan de komende jaren een absolute prioriteit zijn." Met deze woorden gaf minister Hugo de Jonge (VWS) vanmorgen in Theater Diligentia in Den Haag het startsein voor de Week tegen Kindermishandeling.
Het CBS heeft de beleidsgegevens van de Veilig Thuis organisaties van de eerste helft van 2017 gepubliceerd. Hoewel de resultaten van de regio’s onderling soms sterk uiteenlopen, mogen daar volgens het CBS geen conclusies aan verbonden worden.
De interventie Signs of Safety is in maart 2017 erkend als Goed onderbouwd door de erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid. Signs of Safety beoogt een veilige (opvoed)situatie voor kinderen te creëren.
Als gevolg van de #metoo-discussie over seksuele intimidatie, is het aantal meldingen van slachtoffers van seksueel geweld bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG) verdubbeld.
Gemeenten hebben geen zin om mee te werken aan de plannen van het kabinet-Rutte III op het gebied van verduurzaming en energietransitie als er niet eerst wordt gepraat over hun financiële problemen in het sociaal domein. Dat zegt de VNG-directeur Jantine Kriens in een gesprek met Het Financieele Dagblad.
Tegen Haar Wil (THW), de telefonische hulpdienst in Drenthe voor vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn of zijn geweest van seksueel geweld, stalking en/of huiselijk geweld, heeft een animatiefilm laten maken. Doel van de film is jonge meisjes te informeren over het bestaan van de hulpdienst.
"Als ik geen kind had gehad, dan was ik misschien niet eens weggegaan." Dat zegt psychotherapeute Caro Bouten in een interview met De Gelderlander over haar persoonlijke ervaring met huiselijk geweld. Ze tekende haar verhaal op in het boek 'Kappe nou', dat onlangs verscheen.
Op initiatief van Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland en FSAN (Federatie van Somalische Associaties in Nederland) is vanaf morgen de internationale foto-expositie 'Building Bridges to end Female Genital Mutilation' te zien in Amsterdam.
Nederlandse gemeenten laten het te vaak afweten bij de aanpak van mensenhandel. Ruim 95 procent van de gemeenten geeft aan geen specifiek beleid over mensenhandel te hebben. Dat zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de Tiende rapportage mensenhandel, die vandaag verschijnt.
Experts van de politie, het OM, de Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering Nederland en Veilig Thuis hebben samen de handreiking 'Samenwerken bij strafbare kindermishandeling' geschreven. Deze wordt op 20 november gepresenteerd, maar is nu al als download beschikbaar.
Het aantal kinderen in gesloten jeugdzorg is de afgelopen drie jaar met 12 procent gestegen, terwijl het streven was om deze jongeren eerder en minder zware jeugdhulp te bieden. Dit laat zien dat de nieuwe jeugdwet op verkeerde aannamen is gebaseerd, stelt Peer van der Helm, lector residentiële jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden, vandaag in Trouw.
Alle Rotterdamse scholen ontvangen deze week een lespakket over kindermishandeling. De gemeente Rotterdam wil leerlingen hiermee bewuster maken van dit thema. Dat meldt het AD vandaag.
De online zelfhulpinterventie 'Feel the Vibe' wijst meisjes die getuige waren van huiselijk geweld de weg naar professionele hulpverlening. Dat concludeert Karin Nooijens uit onderzoek waarop zij deze week promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Amerikanen die veroordeeld zijn voor een zedendelict tegen een minderjarige krijgen voortaan een stempel in hun paspoort. Met deze aanpak hoopt de overheid sekstoerisme en de uitbuiting van kinderen aan banden te leggen. Dat meldt Trouw.
Ruim 311 duizend jongeren van 0 tot 23 jaar hebben in de eerste zes maanden van dit jaar jeugdhulp ontvangen. Van de jongeren die een hulptraject begonnen, had 29 procent in de afgelopen vijf jaar al eerder jeugdhulp ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.
Wereldwijd heeft een kwart van de kinderen onder de vijf jaar oud, een moeder die slachtoffer is van huiselijk geweld. Driekwart van de peuters heeft te maken met psychologische agressie en/of fysieke straffen door hun verzorgers thuis. Dat stelt UNICEF vandaag in een nieuw rapport.
In aanloop naar de Week tegen Kindermishandeling presenteert het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken het boek ‘1 op de 4 Kindermishandeling, een publiek probleem’. Op 17 november neemt de directeur van Team-KIM, Kim van der Laar, het eerste exemplaar in ontvangst.
Vijftien Nederlandse woningcorporaties, Aedes en Kadera nemen deze week deel aan een denktank over de rol van woningcorporaties in de aanpak van huiselijk geweld.
Zes cliënten van Fier - slachtoffers van loverboys en (seksueel) geweld – hebben het initiatief genomen zelf een documentaire te maken over loverboys. Met deze film 'Vertel het me alsjeblieft' willen zij het clichébeeld van de gladde mensenhandelaar en het naïeve slachtoffer bestrijden.
De Federatie Opvang gaat het nieuwe kabinet vragen de evaluatie van de aanpak van huiselijk geweld, als onderdeel van de Wmo 2015, met spoed te gaan uitvoeren. Aanleiding is het ontbreken van dit onderwerp in het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau 'Zicht op de Wmo 2015; Ervaringen van melders, mantelzorgers en gespreksvoerders'.
Na de langste kabinetsformatie ooit, staat het nieuwe kabinet naar verwachting aankomende donderdag op het bordes. Rutte III bestaat in totaal uit 24 bewindspersonen. Wie krijgen de komende regeerperiode te maken met de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties?
In heel Zeeland zijn vorig jaar 22 gevallen van ouderenmishandeling gemeld. Dit jaar is, tot nu toe, sprake van 21 meldingen. Dat meldt de Provinciale Zeeuwse Courant. Om signalen eerder te leren herkennen, vindt er volgende maand in het gemeentehuis van Zierikzee een middagcongres plaats.
Veilig Thuis Hollands Midden zet extra personeel in om het toenemende aantal meldingen van vermoedens van kindermishandeling te kunnen afhandelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Het aantal meldingen in Alphen en Gouda is met ongeveer 20 procent toegenomen.
Binnenlandse seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel: per jaar zijn er bijna 3000 slachtoffers. Nederlandse meisjes vormen een grote groep slachtoffers: 1320 meisjes worden slachtoffer. Zij komen echter het minst in beeld en krijgen daardoor niet de bescherming die zij nodig hebben.
De methode RelatieWijs is sinds deze maand verkrijgbaar als map met onder meer handleidingen, hand-outs en casuïstiek. RelatieWijs ondersteunt professionals in het tijdig signaleren, bespreekbaar maken en beoordelen van relationeel (grensoverschrijdend) gedrag. En helpt hen hierop adequaat te reageren.
Kinderen die geregistreerd zijn als slachtoffer van kindermishandeling zijn naar verhouding vaak afkomstig uit eenoudergezinnen. Ook is het aantal geregistreerde slachtoffers relatief groot in gezinnen met niet-werkende ouders. Dit blijkt uit recent onderzoek van het CBS naar de gezinskenmerken van slachtoffers van kindermishandeling.
De Week tegen Kindermishandeling staat dit jaar in het teken van elkaar inspireren en betekenisvol verbinden. "De Week is een middel, het doel is dat we de overige 51 weken óók van elkaar leren en écht verbinden voor het kind."
Het Oranje Huis in Almere opent vandaag officieel zijn deuren. De nieuwe opvanglocatie met 27 appartementen heeft een regionale functie en biedt een veilige plaats aan slachtoffers van huiselijk geweld uit Flevoland en de Gooi en Vechtstreek.
Kind en scheiding is deze maand het centrale thema in de JA!, het magazine van Jeugdartsen Nederland. Zo worden onder meer onderzoekers van de Universiteit Utrecht aan het woord gelaten over hun studie naar gezinsrelaties na een scheiding.
De forensische kennis op het terrein van kindermishandeling wordt versterkt. Dat is een van de punten uit het nieuwe regeerakkoord met betrekking op geweld in afhankelijkheidsrelaties (GIA). Ook gaat extra aandacht uit naar vroegtijdige signalering en open gesprekken over vermoedens van mishandeling en geweld.
We laten die mishandelde kinderen, die straks zelf ouders zijn, nogal in de steek. Dat zegt bijzonder hoogleraar Intergenerationele overdracht van geweld in gezinnen prof.dr. Majone Stekete in haar oratie. Ze gaat komende vrijdag in op het probleem dat we kindermishandeling niet goed kunnen herkennen en soms niet willen erkennen.
Kinderpostzegels houdt morgen het congres Huisje Boompje Beestje. Dit is de officiële kick off van het gelijknamige project om kinderen in de opvang meer in contact te brengen met natuur en dieren. Uit onderzoek blijft dat dit helpt bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen.
ABN AMRO en de stichting Samen Veilig Ouder Worden (SVOW) hebben de handen ineengeslagen om financieel misbruik van ouderen te voorkomen. Beide organisaties gaan hun kennis en ervaring delen om deze problematiek tegen te gaan.
Terwijl 'regie bij de cliënt' in het sociale domein steeds belangrijker wordt, kan dit bij mensen met een biculturele achtergrond soms juist voor onzekerheid zorgen. Ook de systeemaanpak: één plan voor één gezin, die in de Nederlandse hulpverlening leidend is, pakt bij deze doelgroep soms problematisch uit. Dat stellen onderzoekers van het Verwey-Jonker instituut.
Het Fonds Slachtofferhulp en het Centrum Seksueel Geweld (CSG) zijn deze week een landelijke campagne tegen seksueel geweld gestart. De gehele maand oktober staat op verschillende manieren in het teken van deskundige hulp via het Centrum Seksueel Geweld en het landelijke telefoonnummer 0800-0188 dat slachtoffers 24/7 kunnen bellen.
De gemeente Veenendaal en Veilig Thuis organiseren samen een campagne om aandacht te vragen voor kindermishandeling en huiselijk geweld. De campagne start maandag 9 oktober met de opening van de billboardtentoonstelling #ZIE en de kunsttentoonstelling ‘Kracht uit geweld’ en duurt tot 23 oktober.
Herman Bolhaar wordt de nieuwe Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Zijn benoeming is voor vier jaar. Hij volgt Corinne Dettmeijer op die per 15 november stopt.
De vijftiende internationale conferentie over kindermishandeling en huiselijk geweld is gisteren in Den Haag van start gegaan. Het thema van de conferentie die tot en met woensdag plaatsvindt, is: multidisciplinaire aanpak van kindermishandeling en het doorbreken van intergenerationeel geweld.
Veilig Thuis West-Brabant krijgt volgend jaar extra geld van de gemeenten uit de regio. Gezamenlijk betalen de achttien West-Brabantse gemeenten de organisatie vanaf 1 januari 2018 zeven miljoen euro. Dat was 4,7 miljoen euro. De gemeenten willen zo onder meer dreigende wachtlijsten tegengaan.
Incest is het centrale thema van een trilogie geschreven door Griet Op de Beeck. Gisteren verscheen het eerst deel: 'Het beste wat we hebben'.
Voor slachtoffers van een zedendelict is het extra moeilijk om hulp te zoeken en aangifte te doen als de dader een bekende van hen is. En dit is juist bij zedenmisdrijven vaak het geval. Dat benadrukt Regioplan in het rapport 'Slachtoffers van zedenmisdrijven' dat deze maand verscheen.
De toenemende wachtlijsten van Veilig Thuis in Noord-Holland Noord zijn alarmerend en leiden tot ’groot maatschappelijk risico’. Dat heeft het college van B en W in een brandbrief aan de directie van de GGD Hollands Noorden geschreven, zo meldt het Noordhollands Dagblad.
Durf en doorzettingsvermogen, dat zijn twee belangrijke overeenkomsten tussen ondernemers en cliënten van de vrouwenopvang, stelt hoogleraar Ondernemerschap Josette Dijkhuizen. In het Financieel Dagblad licht zij vandaag toe hoe zij werkt aan een landelijk programma om 'overlevers van geweld' klaar te stomen voor het ondernemerschap.
Wat bezielt mannen die door hun vrouw mishandeld worden om dit geweld te accepteren? Waarom gaat ze niet weg, waarom slaan ze niet terug? Met haar documentaire 'Vrouw slaat man', gisteren uitgezonden op NPO2, doet documentairemaakster Elena Lindemans een poging het taboe op mannenmishandeling te doorbreken. De documentaire laat tevens zien hoe moeilijk slachtoffers van huiselijk geweld los kunnen komen van daders.
Het SWING-programma levert een belangrijke bijdrage aan de gezamenlijke beweging naar anders denken en doen, om het voor kinderen in Nederland beter te maken. Dat stelt Ans van de Maat, bestuurder van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Gisteren overhandigde zij de opbrengsten van dit programma aan de voorzitter van de VNG-subcommissie Jeugd.
Het aantal kinderontvoeringen tijdens de zomer blijft stijgen, zo blijkt uit cijfers van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO). Deze zomer keerden 36 kinderen niet naar Nederland terug. Driekwart van deze kinderen zijn ontvoerd door de moeder, de andere 25 procent door de vader.
De hulpverleners van de Haagse stichting Perspektief/Wende zijn bijgeschoold om slachtoffers van stalking te begeleiden. De training werd verzorgd door recherchepsychologen Cleo Brandt en Bianca Voerman.
Voormalig minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet gaat een vervolg geven aan de vorig jaar gehouden Divorce Challenge. Dat hebben minister Blok (VenJ) en staatssecretaris Van Rijn (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt.
Als waarschuwing tegen mensenhandel en loverboys, heeft organisatie Moviera afgelopen weekend een nep-loverboy ingezet op de Korenmarkt in Arnhem. Maar liefst de helft van de meisjes die deze jongen aansprak ging in op zijn uitnodiging voor een fotoshoot.
De Belangenvereniging Intensieve Kindzorg (Bvikz) krijgt wekelijks meerdere meldingen van gezinnen die zeggen ten onrechte te worden verdacht van PCF. PCF (Pediatric Condition Falsification) is een zeer ernstige vorm van kindermishandeling, ook wel bekend onder de naam Münchhausen by Proxy-syndroom.
Het is vandaag de Dag van de Scheiding. Naar aanleiding van deze dag presenteert Villa Pinedo in cultureel centrum De Balie in Amsterdam een programma waarin kinderen advies geven aan gescheiden ouders. Villa Pinedo presenteert er tevens haar vernieuwde online workshop 'Scheiden is geen Kinderspel'.
De organisaties Fier, HelpWanted en Free a Girl hebben deze week de sextingcampagne 'Hou het lekker voor jezelf' gelanceerd. De campagne richt zich op de doorstuurders van naaktfoto’s of –video’s.
Hanneke Bakker wordt per 1 december de nieuwe directeur-bestuurder van Blijf Groep. Zij volgt Aleid van den Brink op, die jarenlang het boegbeeld was van de vrouwenopvangorganisatie. Zij gaat aan het eind van dit jaar met pensioen.
De decentralisaties van overheidstaken naar gemeenten leiden tot een versnippering van kennis over gezondheidszorg. Omdat elke gemeente een eigen beleid kan voeren, verliezen publieke kennisorganisaties zoals het Trimbos Instituut het landelijk overzicht. Dat blijkt uit het rapport 'Gezond verstand' dat het Rathenau Instituut gisteren publiceerde.
Het Actieplan Zelfbeschikking 2015 -2017 lijkt bij te dragen aan de bewustwording en erkenning van zelfbeschikking. Dat blijkt uit de tussenmeting van het actieplan, die deze zomer verscheen. "Het doelbereik van het actieplan is gunstig te noemen als het gaat om de realisatie van het korte-termijn en middellange termijn doel", aldus de onderzoekers.
De inschrijving voor de conferentie van WAVE - het Europese netwerk van de vrouwenopvang – is geopend. Op deze conferentie, die van 30 oktober tot en met 1 november in Boedapest (Hongarije) plaatsvindt, wordt informatie gedeeld over aanpak van huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen.
Deze week is een nieuwe campagneronde van 'Praten over jouw keuzes' van start gegaan. Het doel van de campagne is om mensen er bewust van te maken dat keuzevrijheid belangrijk is en dat praten kan helpen om eigen keuzes te mogen maken.
Staatssecretaris Van Rijn (VWS) geeft later in het jaar een reactie op verschillende rapporten over vrouwenopvang en geweld in afhankelijkheidsrelaties. Het streven is om de Tweede Kamer voor het Algemeen Overleg op 1 november 2017 een integrale reactie te zenden. Dat heeft hij de Tweede Kamer laten weten.
Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Joke Smitprijs 2017. Deze regeringsprijs gaat elke twee jaar naar personen of organisaties die zich inzetten op het gebied van vrouwenemancipatie. Op 11 december 2017 zal de Joke Smitprijs worden uitgereikt in Amsterdam. Het gaat om twee prijzen, een oeuvreprijs en een aanmoedigingsprijs.
Er is geen reden om de taakomschrijving van Nationaal Rapporteur aan te passen of de taakuitvoering sterk bij te sturen. Dat is één van de conclusies van de onderzoekscommissie van Pro Facto in de evaluatie van de Wet op de Nationaal Rapporteur. In het onderzoek ‘Schieten op een bewegend doel’, waarmee mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen als steeds veranderend fenomeen wordt bedoeld, komen ook kritiekpunten en suggesties voor verbetering naar voren.
De algemeen directeur van de VNG en betrokken directeuren-generaal van de ministeries van VWS, OCW en VenJ hebben in een rondetafelgesprek de resultaten van de Collectieven Kindermishandeling besproken. De deelnemers zijn van mening dat de resultaten boven verwachting zijn. De VNG heeft het verslag van de bijeenkomst vandaag gepubliceerd.
Minister Blok (VenJ) heeft in een brief naar de Tweede Kamer gereageerd op een aantal aanbevelingen van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Het is zijn beleidsreactie op het rapport 'Ontucht voor de rechter. Deel 2: De straffen.'
Wie in Rotterdam-Rijnmond hulp zoekt bij huiselijk geweld, krijgt - indien mogelijk - nog dezelfde dag een gesprek bij Veilig Thuis. Het doel van deze proef is om het makkelijker maken om zelf naar Veilig Thuis te stappen. "Het moet normaler worden om zorgen over geweld te bespreken", aldus projectleider Eefje Janssens in het AD.
Bij de implementatie van de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers (WMG) hebben zich geen onvoorziene knelpunten voorgedaan. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Blazen bij geweld'. Minister Blok (VenJ) heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Het rapport van de Nationale Ombudsman over de rechtspositie van cliënten in de vrouwenopvang heeft in meerdere gemeenten geleid tot het stellen van vragen aan de wethouder. In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Den Bosch, Breda en Haarlem stelden raadsleden van verschillende partijen kritische vragen.
Veilig Thuis Noord Oost Gelderland kent geen wachtlijsten meer. Met extra personeel is de drukte van de afgelopen weken weggewerkt, zegt directeur Azime Gülhan in dagblad De Stentor. De organisatie gaat bekijken hoe nieuwe piekdrukte voorkomen kan worden.
De Inspectie Jeugdzorg doet dit jaar onderzoek naar jeugdhulpaanbieders die gespecialiseerde hulp bieden aan slachtoffers van loverboys en mensenhandel. Het toetsingskader bestaat uit vijf thema’s: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie.
Het Gelderse Druten heeft er bezwaar tegen dat de gemeente sinds dit jaar ook 'middelzware gevallen' van huiselijk geweld moet oppakken, in plaats van dat Veilig Thuis dit voor zijn rekening neemt. Drutense ambtenaren moeten nu steeds vaker bemiddelen bij huiselijk geweld.
De in 2015 ingezette transformatie van de jeugdhulp komt nog steeds erg moeizaam op gang. Dat concludeert het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) op basis van een enquête onder leden van het NIP en P3NL (belangenorganisatie van psychologen, psychotherapeuten en pedagogen).
Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis Atria heeft onlangs een factsheet over online seksuele intimidatie gepubliceerd. Deze vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag komt steeds vaker voor.
"Zaken waar ik jaren voor heb gepleit en die eindelijk in kannen en kruiken leken, zijn soms weer weggezakt." Dat stelt Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer in het jaarplan 2017. Zij wil dit, in haar laatste jaar als rapporteur, vaker onderstrepen.
Het ministerie van VWS heeft het Basisdocument 'Het afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling' gepubliceerd. Dit Basisdocument helpt beroepsgroepen bij het opstellen van een voor hun beroepsgroep specifiek afwegingskader.
Diverse Rotterdamse organisaties hebben deze week een convenant ondertekend voor de aanpak van seksueel geweld. Hierin zijn afspraken vastgelegd over een vernieuwende samenwerking van vijf jaar. Bovendien opent dit najaar een nieuwe locatie van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in Rotterdam haar deuren.
Welke effecten heeft 'De Nieuwe Toekomst' op slachtoffers van huiselijk geweld? Die vraag staat centraal in het onderzoek dat Atria de komende vier jaar gaat doen naar dit (arbeids)participatie-project.
Nederland heeft sinds kort een Trauma Academie. Het Centrum Late Effecten Vroegkinderlijke chronische Traumatisering (CELEVT) wil met de nascholingen aan de Trauma Academie bijdragen aan het vergroten van gespecialiseerde psychotrauma-kennis.
De regio Hart van Brabant krijgt een eigen 'Taskforce Kindermishandeling'. Doel is om het aantal gevallen van kindermishandeling en huiselijk geweld te verminderen. Aanleiding voor deze taskforce is dat de cijfers rondom kindermishandeling in de regio niet dalen, ondanks de grote inzet op het thema.
Opvanghuizen voor slachtoffers van mensenhandel zouden er goed aan doen geloofexperts of spiritual caretakers van bijvoorbeeld een kerkelijke organisatie of een moskee of tempel in te zetten. Dat stelt masterstudente Farah Deventer in haar onderzoek naar religie en de opvang voor slachtoffers van mensenhandel.
De aanpak van huiselijk geweld bij asielzoekers kan beter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS). Volgens het onderzoek is de samenwerking tussen de betrokken partijen voor verbetering vatbaar. Ook zou er meer gebruik gemaakt kunnen worden van de expertise van Veilig Thuis en de vrouwenopvang.
GGD GHOR Nederland en Pharos zijn onlangs samen een 'VGV-zomeractie' gestart. Bij het signaleren en de preventie van vrouwelijke genitale verminking (VGV) spelen scholen een belangrijke rol. Zij worden in een brief opgeroepen om bij verontrustende signalen contact te leggen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
Moet hulpverlening aan slachtoffers van huiselijk geweld plaatsvinden in een opvang-instelling, of kan de hulp beter in de thuissituatie worden geboden? Deze vraag staat centraal in het rapport 'Ambulante hulpverlening en/of intramurale zorg?' van Janine Janssen, lector aan de Avans-hogeschool, opgesteld in opdracht van de VNG.
Het gebruik van de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld moet beter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) naar het gebruik van de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een handreiking uitgegeven over kindhuwelijken en informele huwelijken. Deze publicatie voor professionals zet alle belangrijke informatie over dit onderwerp op een rij.
De Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld is aangescherpt. Vanaf 1 januari 2019 wordt van professionals verwacht dat zij ernstige situaties van kindermishandeling en huiselijk geweld altijd melden bij Veilig Thuis.
De vrouwenopvang heeft te maken met diverse knelpunten bij aanmelding, tijdens en na de opvang. Dat stelt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Zo is het regelen van een eigen inkomen voor de vrouwen complex, hun schulden nemen vaak verder toe en de hulpverlening aan hun kinderen duurt lang.
ZonMw nodigt bestaande samenwerkingsverbanden uit om een subsidieverzoek in te dienen voor onderzoek naar optimale afstemming, rol en taakverdeling bij het voorkomen, signaleren, stoppen of behandelen van kindermishandeling.
GGD Haaglanden is deze week een campagne gestart ter preventie van meisjesbesnijdenis. Meisjesbesnijdenis is in Nederland strafbaar. Daarom vindt het vaak plaats wanneer meisjes in hun land van herkomst op vakantie zijn.
De politie gaat haar wettelijke bevoegdheid om verdachten van geweld te testen op drank en drugs vanaf deze maand landelijk toepassen. Bovendien kan het Openbaar Ministerie zwaardere straffen eisen bij geweld onder invloed.
Ruim 5000 Rotterdamse leerkrachten worden komend schooljaar getraind om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling eerder te herkennen. Dertien Rotterdamse schoolbesturen hebben hiervoor inmiddels een intentieverklaring ondertekend.
Het Comité inzake economische, sociale en culturele rechten (CESCR) van de Verenigde Naties heeft onlangs een rapport uitgebracht over mensenrechten in Nederland. Daarin worden onder andere zorgen geuit over de wachtlijsten bij Veilig Thuis de beperkte toegang tot de opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld.
Er moet nog veel verbeteren om met seksuele en relationele vorming in het onderwijs seksueel geweld tegen kinderen te voorkomen. Dat stelt Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Corinne Dettmeijer in haar rapport 'Effectief preventief'.
De Academie voor Sociale Studies van de Hanzehogeschool Groningen wil een lectoraat Aanpak kindermishandeling. De komst van het lectoraat kan een impuls geven aan de regionale aanpak en kennisdeling op het gebied van kindermishandeling.
De basisscholen in Barneveld hebben onlangs samen met de wethouders van Onderwijs en Welzijn een convenant Aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld ondertekend. Met dit convenant biedt de gemeente onder andere aan om op elke schoollocatie een aandachtsfunctionaris kindermishandeling te trainen.
Vier grote vrouwenopvangorganisaties hebben een programma ontwikkeld om digitale veiligheid van slachtoffers van huiselijk geweld te verbeteren en de vaardigheden van betrokken professionals te vergroten: safetyNed. Het is de Nederlandse versie van het succesvolle Amerikaanse Safety Net.
De politie wordt jaarlijks met 3000 delicten geconfronteerd waarvan ze vermoedt dat familie-eer een rol speelt. Dat blijkt uit het boek ‘Focus op eer’ dat vandaag is verschenen. Digitale chantage speelt bij eergerelateerd geweld steeds vaker een rol, aldus auteur Janine Janssen.
Cliënten, professionals, beleidsmakers en onderzoekers zouden continu moeten samenwerken om maatschappelijke vraagstukken zoals kindermishandeling effectiever aan te pakken. Dat advies gaf de Denktank Evidence-based practice vorige week aan het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) tijdens een symposium ter ere van zijn 10-jarig jubileum.
In het signaleren en het melden van kindermishandeling is geïnvesteerd, nu moet er meer inzicht komen in hoe het kind wordt geholpen. Dat staat in het Jaarbericht Kinderrechten dat vrijdag werd gepresenteerd door Defence for Children en UNICEF Nederland.
Cliënten uit de specialistische opvangvoorzieningen van Fier stapten gisteren massaal achterop de motor bij leden van de KLPD, politieagenten en andere motorrijders. Samen maakten ze een toertocht door Friesland. Doel van deze motorttoerocht: de meiden op een andere manier in contact brengen met de politie.
Demissionair minister Blok (VenJ) heeft de Kamer deze week het onderzoeksrapport: 'Erkenning, genoegdoening of opnieuw geraakt; ervaringen met de financiële regelingen Seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen' toegestuurd. Dit onderzoek laat zien hoe slachtoffers, instellingen en uitvoerende organisaties de regelingen hebben ervaren.
De JGZ-academie heeft een nieuwe e-learning over kindermishandeling ontwikkeld. De e-learning focust op wat te doen bij vermoedens van kindermishandeling. Een belangrijk onderdeel is het samenwerken met de ouders bij een vermoeden van kindermishandeling. Dit kan met virtuele ouders geoefend worden.
Ruim honderd artsen uit vijftien landen zijn deze week in Amsterdam om te praten over samenwerking bij de aanpak van kindermishandeling. Vandaag is het de laatste dag van het internationale congres Inter-Cap dat hier plaatsvindt.
Noord-Limburgse gemeenten beschikken vanaf volgende maand niet meer over crisishulp bij huiselijk geweld. De Mutsaersstichting is ontevreden over de samenwerking bij de aanpak van huiselijk geweld en stopt daarom met het hulpaanbod.
Het is vandaag de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Wereldwijd wordt er aandacht besteed aan het signaleren, stoppen en voorkomen van deze problematiek. In Nederland vinden diverse activiteiten plaats om ouderenmishandeling onder de aandacht te brengen.
Een van de fundamentele rechten in ons land is dat je zelf kunt beslissen hoe je je leven inricht. Cultuur, religie of traditie mag nooit een argument zijn om die vrijheid op welke manier dan ook in te perken. Toch is dit in sommige gemeenschappen niet vanzelfsprekend. Om jongeren bewust te maken van het belang van hun eigen keuzevrijheid en het bespreekbaar maken daarvan, is deze week de online campagne ‘Praten over jouw keuzes’ van start gegaan.
De Europese Unie ondertekent vandaag in Straatsburg het Istanbul Verdrag. Dit is het verdrag van de Raad van Europa over het voorkomen en aanpakken van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.
De nieuwe methode RelatieWijs, Beoordelen en aanpakken van (ex-)partnergeweld, is gisteren tijdens de lancering in Utrecht positief ontvangen. Ongeveer zestig professionals waren aanwezig bij de presentatie en gingen met elkaar in gesprek. "De methodiek is laagdrempelig en biedt ruimte om elk mens als uniek te zien. Dat helpt in ons werk."
TNO, NJi, NCJ, de Bernard van Leer Foundation, Erasmus MC, Hogeschool Leiden en de initiatiefnemers van het Manifest 1001 Kritieke Dagen gaan hun kennis en informatie over de periode rond de geboorte van een kind bundelen. Ook willen zij de landelijke en lokale politiek oproepen om te investeren in deze belangrijke eerste levensfase.
Kleine jeugdhulpaanbieders hoeven voortaan geen accountantsverklaring meer te overleggen bij hun jaarverantwoording. Staatssecretaris Van Rijn (VWS) hoopt met dit besluit de administratieve lasten te verlichten, zodat gemeenten en jeugdhulpverleners meer tijd aan de hulp voor kinderen kunnen besteden.
De Kindertelefoon, het Sensoor en het AKJ (vertrouwenspersonen in de jeugdhulp) worden vanaf 2018 door het Rijk betaald. Daarmee is er een structurele oplossing gevonden voor het financieringsvraagstuk. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Hellevoetsluis maakt zich zorgen om de toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld in de gemeente. Dat steeg van 50 in 2015 naar 77 afgelopen jaar, zo meldt het AD. Het gaat om meldingen die via Veilig Thuis binnenkwamen. Het aantal bij de politie geregistreerde gevallen van huiselijk geweld nam juist af.
Er moet vaker een huisverbod ingezet worden, ook als er nog geen geweld is gebruikt. Dat vindt burgemeester Pauline Krikke van Den Haag. Ze gaat hierover afspraken maken met politie, justitie en welzijnsorganisaties. Dat meldt Omroep West.
De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde lanceren na de zomervakantie een voorlichtingscampagne met betrekking op het beter signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. De drie gemeenten hebben samen een projectplan opgesteld rondom preventie, interventie en de verbinding tussen zorg en veiligheid.
De Euromast in Rotterdam organiseert dit jaar een trappenloop voor stichting Het Vergeten Kind. Deelnemers beklimmen op 24 juni 589 treden naar de top in het exclusieve trappenhuis van de Euromast.
Steeds meer slachtoffers van aanranding of verkrachting vinden de weg naar het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Dat blijkt uit de jaarcijfers van het expertisecentrum. Dagelijks melden zich nu gemiddeld drie slachtoffers die korter dan een week geleden zijn aangerand of verkracht, bij één van de vijftien locaties van het CSG.
De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider heeft vandaag in zijn stad de campagne voor vrije partnerkeuze gelanceerd door de eerste poster bij Rotterdam Centraal Station te onthullen: #Zelfgekozen. Het zelf kiezen van je partner moet volgens de wethouder (Integratie) voor iedereen vanzelfsprekend zijn.
Een stevig fundament voor elk Zorg- en Veiligheidshuis en een goede verbinding met actuele netwerken en thema’s zoals Veilig Thuis, sociale wijkteams, personen met verward gedrag, radicalisering en ZSM. Dat zijn de hoofdlijnen van de Meerjarenagenda voor de Zorg- en Veiligheidshuizen 2017-2020 die gisteren in Den Bosch gepresenteerd werd.
Het ontbreken van continuïteit in de zorg en ondersteuning is een groot risico voor terugval in problematiek en voor de veiligheid van moeders en kinderen die de vrouwenopvang verlaten. Dit concluderen de vijf inspecties van het Toezicht Sociaal Domein/Samenwerkend Toezicht Jeugd in het rapport 'Moeder en kind verlaten vrouwenopvang: (wie) is dat een zorg?'.
De inschrijving voor de Hein Roethofprijs 2017 is geopend. Nederlandse projecten die zich richten op de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid kunnen meedingen naar de prijs . Deze wordt dit jaar op 30 oktober uitgereikt door de minister van Veiligheid en Justitie.
De Kindertelefoon, Stichting Sensoor en het AKJ (vertrouwenspersonen in de jeugdhulp) blijven gewoon bestaan. Dat stelt demissionair staatssecretaris Van Rijn (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij noemt de ontstane onrust over de continuïteit "zeer vervelend".
De kinderrechter gaat bij partnerdoding voortaan altijd bepalen of contact met de (vermoedelijke) dader in het belang van een kind is. Dit wetsvoorstel van minister Blok (Justitie) kan rekenen op brede steun in de Kamer.
Steeds meer kinderen, jongeren en (pleeg)ouders die te maken hebben met jeugdhulp melden zich bij de vertrouwenspersonen van het AKJ, de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdhulp. AKJ constateert dat er nog veel niet goed gaat op het gebied van bejegening, communicatie, procedures en besluiten.
Een op de vier scholieren zegt ooit te zijn mishandeld of verwaarloosd. Dat blijkt uit het Scholierenonderzoek Kindermishandeling 2016. Het schooltype, etniciteit en stedelijkheid zijn de belangrijkste risicofactoren voor kindermishandeling onder scholieren.
Nederland is opnieuw gezakt op de ranglijst voor kinderrechten. Dat blijkt uit de KidsRights Index 2017, die internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights vandaag in samenwerking met de Erasmus Universiteit publiceert. Dit jaar staat ons land op de vijftiende plek. Vorig jaar zakte Nederland van de tweede naar de dertiende plaats.
De gegevens over kindermishandelingszaken in justitiële documenten sluiten niet aan op de definitie van kindermishandeling zoals die in de Jeugdwet is beschreven. Mede daardoor bestaat er geen goed beeld van het aantal kindermishandelingszaken dat bij justitie organisaties geregistreerd is. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC.
De Europese Unie heeft gisteren besloten het Verdrag van Istanbul te ondertekenen. Dit is het verdrag van de Raad van Europa over het voorkomen en aanpakken van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.
Gemeenten kunnen problemen als huiselijk geweld bestrijden door schuldhulpverlening in het brede sociale domein te integreren en in te zetten op preventie en vroegsignalering. Dat stelt Sociaal Werk Nederland in een document ter inspiratie voor de lokale verkiezingsprogramma’s.
Cognitieve gedragstherapie zorgt voor een significante vermindering van uiteenlopende agressieproblemen bij jongeren. Dat stelt psycholoog Kirsten Smeets in haar proefschrift waarmee zij op 15 mei promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de voorlopige cijfers over kindermishandeling en huiselijk geweld in het eerste en tweede halfjaar van 2016 gepubliceerd. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van Veilig Thuis organisaties. Een landelijk cijfer is niet te geven.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een overzicht gemaakt van veelgestelde vragen over de contractering van de landelijke organisaties Kindertelefoon, Sensoor en AKJ vertrouwenswerk. Vanaf volgend jaar wordt de financiering van deze organisaties niet langer landelijk geregeld, maar wordt het budget hiervoor verdeeld over de individuele gemeenten.
Met de zomer op komst, vragen veel gemeenten weer aandacht voor huwelijksdwang en achterlating, middels de campagne 'Trouwen tegen je wil'. Deze campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept jongeren die mogelijk met een gedwongen huwelijk of achterlating in het buitenland te maken krijgen, op om erover te praten.
Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn wil dat Veilig Thuis bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld die onterecht zijn gebleken, voortaan het initiatief neemt tot vernietiging van het dossier. Nu moeten de betrokkenen hier zelf een verzoek voor indienen. Dit schrijft hij in antwoord op Kamervragen over onterechte verdenkingen van kindermishandeling.
Kwetsbare gezinnen hebben een andere aanpak nodig dan momenteel vanuit de wijkteams wordt geboden. De samenwerkende inspecties van Toezicht Sociaal Domein hebben gekeken naar de effectiviteit van zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen vanuit de wijkteams in zes gemeenten. Omdat de problemen bij kwetsbare gezinnen vaak complex zijn, is er een gerichte aanpak nodig.
Wat is de effectiviteit van behandelingen in een multidisciplinaire aanpak op het gebied van kindermishandeling? En welke basisvaardigheden hebben professionals nodig in de aanpak van kindermishandeling? Binnen het ZonMw-programma Kindermishandeling gaan 8 onderzoeksprojecten van start waarin deze vragen centraal staan.
De Inspectie jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg deden nader onderzoek naar de kwaliteit van de Veilig Thuis organisaties. Sinds 2015 hebben de organisaties een sterke groei en ontwikkeling doorgemaakt. Verdere verbetering is nu belangrijk, evenals de beschikbaarheid van voldoende capaciteit.
De Raad voor de Kinderbescherming heeft in 2016 voor het eerst sinds jaren weer meer beschermingsonderzoeken gedaan. Tussen 2012 en 2015 was er juist sprake van een daling. Dat staat in het jaarbericht van de Raad.
Hoe weet je als hulpverlener of gedrag in een relatie over een grens gaat? En wat te doen als er sprake lijkt te zijn van (ex-)partnergeweld? Op 8 juni lanceert Movisie de nieuwe methode RelatieWijs, voor het signaleren, beoordelen, bespreekbaar maken en handelen in geval van (ex-)partnergeweld.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een overzichtskaart gepubliceerd die inzichtelijk maakt welke gemeenten er vanaf 2020 samenwerken op het gebied van maatschappelijke opvang en beschermd wonen.
Het aantal kinderen dat contact opneemt met de Kinderombudsman is vorig jaar verdubbeld. Dat staat in het jaarverslag van de Kinderombudsman, dat vandaag is gepubliceerd.
De Kindertelefoon vreest voor zijn voortbestaan. Vanaf volgend jaar zal de financiering van de organisatie niet langer landelijk worden geregeld, maar moet hierover met de 388 afzonderlijke gemeenten onderhandeld worden.
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en SER-voorzitter Mariëtte Hamer hebben vandaag de Agenda voor de Jeugd van Jeugdpoort in ontvangst genomen. De agenda bevat zeven concrete voorstellen voor meer en betere kansen voor kinderen en jongeren, waaronder terugdringing van kindermishandeling.
Woningcorporaties kunnen een belangrijke rol spelen bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Om hen daarvan bewust te maken is onlangs het project 'Safe at Home' gestart. Het project wordt zowel in Nederland als in Engeland uitgevoerd en gefinancierd door de Europese Unie.
Groningen heeft als eerste gemeente in Nederland het Keurmerk Meldcode ontvangen. Dat betekent dat de gemeente procedures rondom het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling goed op orde heeft. Diverse (zorg)organisaties kwamen er al eerder voor in aanmerking.
Slachtofferhulp Nederland had vorig jaar contact met ruim 7.500 zedenslachtoffers. Dat zijn er zo’n 1.100 meer dan in 2015. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de verbeterde instroom vanuit de politie en aan de nieuwe communicatiemogelijkheden via de mail en chat. Dat staat in het Jaarverslag 2016 van de organisatie.
Het nieuwe Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling, dat naar verwachting nog voor de zomer zijn deuren opent, gaat nauw samenwerken met het Expertisecentrum Kindermishandeling. In 70 procent van de gevallen van dierenmishandeling is er ook sprake van kindermishandeling of huiselijk geweld.
Om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen, is een landelijk ondersteuningsprogramma nodig. Dat schrijft de Federatie Opvang in een brief aan informateur Edith Schippers. In de brief pleit de federatie voor vijf acties voor mensen die zich niet op eigen kracht kunnen redden in de samenleving.
Er is weer een nieuwe nieuwsbrief Ouderen in veilige handen verschenen. De nieuwsbrief volgt de voortgang van het actieplan 'Ouderen in veilige handen'. Deze maand staat de nieuwsbrief voor een belangrijk deel in het teken van ontspoorde mantelzorg en financiële uitbuiting.
De inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg hebben het verscherpt toezicht op Veilig Thuis Gelderland Zuid, onderdeel van GGD Gelderland Zuid, per 4 april 2017 opgeheven. De inspecties hebben geconstateerd dat Veilig Thuis Gelderland Zuid belangrijke verbeteringen heeft doorgevoerd.
Kinderombudsman Margrite Kalverboer doet een oproep aan de het nieuw te vormen kabinet om oog te hebben voor kinderen. In een brief geeft ze de formerende partijen vier issues mee die vanuit het perspectief van kinderrechten een plek moeten krijgen in het regeerakkoord.
Informateur Edith Schippers heeft vrijdag een brief ontvangen van jongeren die aandacht vragen voor alle kinderen die in Nederland in de knel zitten. De brief was ondertekend door de Jongerentaskforce van Augeo Foundation, de Jongerenadviesraad van Het Vergeten Kind en de Jongerenraad van Kinderpostzegels.
Het interventieprogramma 'Kinderen uit de Knel' voor kinderen in een vechtscheiding blijkt effectief. Conflicten tussen ex-partners lijken verminderd na de interventie. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Universiteit Utrecht (UU) en de Academische Werkplaats Kindermishandeling (AWK).
Verschillende professionals die betrokken zijn bij de aanpak van kindermishandeling hebben gereageerd op de recente berichtgeving over de screening door artsen op kindermishandeling. Aanleiding voor deze berichten was het proefschrift van arts-onderzoeker Maartje Schouten, waarin zij stelt dat de verplichte screening onbetrouwbaar is en nauwelijks helpt bij het opsporen van kindermishandeling. Hieronder een greep uit de reacties.
Er is groot draagvlak onder gemeenten om de positie van de kinderen in de opvang te verbeteren. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief gaat de bewindsman in op de aangeboden petitie van Het Vergeten Kind en The Unforgettables over kinderen in maatschappelijke- en vrouwenopvang.
In 2016 hebben ruim 7.600 slachtoffers en nabestaanden een aanvraag voor een financiële tegemoetkoming ingediend bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. In totaal keerde het Schadefonds 18,2 miljoen euro uit, het hoogste bedrag in het 40-jarig bestaan van de organisatie. Dit blijkt uit het jaarverslag 2016 van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Volgens de nieuwe burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, wordt de bestrijding van huiselijk geweld een speerpunt van haar beleid. “Het komt in alle wijken voor, bij alle rangen en standen.” Krikke werd vrijdag tijdens een buitengewone raadsvergadering geïnstalleerd als burgemeester.
De vragenlijsten die artsen sinds 2011 verplicht moeten invullen om kindermishandeling aan het licht te brengen, sorteren niet het gewenste effect. Volgens arts-onderzoeker Maartje Schouten leiden de lijsten in ruim negen op de tien gevallen tot onterechte verdenkingen.
Brabantse wethouders luiden de noodklok, omdat mishandelde kinderen minimaal vijf maanden moeten wachten op hulp. Het onderzoekstraject duurt te lang, zeggen ze. Het tv-programma De Monitor besprak deze problemen in de uitzending van gisteren.
De meldingen aan Veilig Thuis door de politie zijn voor verbetering vatbaar. Dat stelt minister Blok van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van een onderzoek naar de politiemeldingen aan Veilig Thuis. De helft van de politie-eenheden stuurt informatie uit het politiesysteem over huiselijk geweld ongefilterd door. Dit zorgt voor een hoge werkdruk bij Veilig Thuis.
Meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling in Zuid-Holland Zuid blijven te lang liggen. Dat constateert de gemeentelijk kinderombudsman van Rotterdam Anne Mieke Zwaneveld in het jaarverslag 2016. Ze maakt zich grote zorgen om de wachtlijsten bij Veilig Thuis in de regio.
De stuurgroep Veiligheidshuizen heeft het handvat ‘Gegevensdeling in het zorg- en veiligheidsdomein’ vastgesteld. Hiermee is er voor het eerst een richtinggevend document voor gegevensdeling in het zorg- en veiligheidsdomein beschikbaar. Het document is specifiek bedoeld voor professionals in de Veiligheidshuizen.
Er is een relatie tussen kindermishandeling en het vermogen om andermans gedachten en emoties te begrijpen. Dat concluderen Nederlandse en Engelse onderzoekers naar aanleiding van hersenonderzoek.
De Eerste Kamer heeft gisteren een wet aanvaard die de rechten van slachtoffers uitbreidt. Al vanaf het moment van aangifte krijgen zij alle informatie over hun rechten. Nieuw is dat slachtoffers een individuele beoordeling krijgen, met als doel na te gaan of zij in aanmerking komen voor bijzondere beschermingsmaatregelen.
Blijf Groep heeft het Verwey-Jonker Instituut gevraagd de effectiviteit van de Oranje Huis-aanpak te onderzoeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij cliënten van Blijf Groep die in een Oranje Huis verblijven.
In het kader van haar benoeming tot bijzonder hoogleraar Gender Based Violence, heeft Renée Römkens vrijdag haar intreerede uitgesproken. Hierin ging Römkens in op de invloed die de vrouwen- en mensenrechtenbeweging hebben gehad op het debat en de aanpak van gender gerelateerd geweld in Nederland.
Het Kopland heeft gisteren tijdens een congres in Groningen het lespakket 'Horen, zien...praten' gelanceerd. Het lespakket, speciaal ontwikkeld voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs, helpt docenten om leerlingen uit te nodigen om te praten over huiselijk geweld.
Linda Terpstra, bestuurder van expertise- en behandelcentrum Fier, heeft de meeste stemmen behaald bij de ‘Uitdagers & Aanpakkers’ actie van het televisieprogramma VPRO Tegenlicht. Ruim vijfentwintighonderd mensen willen haar ideeën over vernieuwing, ontwikkeling en innovatie in de zorg horen tijdens de Tegenlicht Verkiezings Meet Up op woensdag 15 maart in Amsterdam.
Bij de aanpak van complexe scheidingen is de afgelopen jaren belangrijke vooruitgang geboekt. Inmiddels zijn 25 van de 32 maatregelen uit het Uitvoeringsplan ‘Verbeteren situatie kinderen in een vechtscheiding’ afgerond of een flinke stap verder gebracht.
Het Global Network Women's Shelters (GNWS) heeft een nieuwsbrief uitgebracht. In deze nieuwsbrief staat onder andere een persoonlijk bericht van de voorzitter van GNWS en een column van Emma Murphy.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de Europese 'Dag van het slachtoffer' aangegrepen om een overzicht te geven van de resultaten die het afgelopen jaar zijn geboekt bij het versterken van de positie van slachtoffers van misdrijven. De Europese 'Dag van het slachtoffer' vindt ieder jaar eind februari plaats.
De hulp aan kinderen in de opvang moet verbeterd worden. Dit werd tijdens het Algemeen Overleg Jeugdhulp op 23 februari nogmaals Kamerbreed onderschreven. Alle partijen benadrukten de noodzaak om kinderen die met een ouder in een maatschappelijke opvanginstelling verblijven, ook een individuele positie en begeleiding te bieden.
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft met een commissiebrief gereageerd op vragen die werden gesteld naar aanleiding van het bericht dat de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) per 1 maart haar deuren sluit. De vragen werden gesteld door de fracties van VVD, CDA en D66.
Hoe maak je het verschil bij de aanpak van kindermishandeling? De oplossing ligt bij professionals: hoe zij samenwerken en van elkaar leren in de praktijk. In het rapport 'Collectieven tegen Kindermishandeling: opbrengsten en ervaringen' staan ervaringen, producten en tips van 6 gemeenten en regio’s.
Professor dr. Henning Tiemeier van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een Vici-beurs ontvangen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij ontvangt de beurs voor onderzoek naar hoe tegenslag op jonge leeftijd tot adolescente depressie kan leiden. De financiering is bedoeld om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.
Corinne Dettmeijer mocht eind vorige week tijdens het Amsterdam Kindersymposium (AKS) de ‘Hugo Heymans Award’ in ontvangst nemen. De Nationaal Rapporteur ontving deze prijs voor haar getoonde inzet op het gebied van de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen.
De gemeente Deventer verzorgde deze week het symposium Huiselijk geweld en kindermishandeling. Partijen uit verschillende sectoren kwamen naar het symposium om kennis op te doen en uit te wisselen via de informatiemarkt en inspiratierondes.
WAVE is het Europese netwerk voor de vrouwenopvang en andere organisaties in de aanpak van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. In het jaarverslag zijn de standaard activiteiten en de projecten van WAVE in 2016 beschreven.
De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) sluit per 1 maart haar deuren. De kliniek doet letselonderzoek bij vermoedens van kindermishandeling of -misbruik.
Staatssecretaris Van Rijn (VWS) vindt het belangrijk dat er ook voor mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld goede hulp en opvang beschikbaar is. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De brief informeert de Kamer onder andere over onderzoek, opvang en publiekscampagnes gericht op mannelijke slachtoffers.
Kennisplatform KEES (Kind En (Echt)Scheiding) houdt op donderdag 2 maart 2017 een slotsymposium. Tijdens dit symposium worden de resultaten gepresenteerd van de gemeentelijke pilot vechtscheidingen.
Er is onvoldoende zorg voor kinderen in de maatschappelijke opvang. Dit komt door een gebrek aan structurele financiering. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Kinderpostzegels Nederland.
Stichting het Vergeten Kind biedt de Tweede Kamer vanmiddag een petitie aan over kinderen in de maatschappelijke en vrouwenopvang. Het Vergeten Kind wil dat alle kinderen in de opvang de hulp krijgen die zij nodig hebben en dat de instellingen voldoende financiële middelen ontvangen om die hulp te bieden.
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft de Tweede Kamer in een brief geïnformeerd over de recente ontwikkelingen in de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties (GIA). In de voortgangsrapportage GIA gaat Van Rijn in op de stand van zaken, met betrekking tot Veilig Thuis en de meldcode, toezeggingen die de afgelopen periode zijn gedaan en de uitvoering van een aantal moties.
Verplaats je in een 7-jarige en hoor en zie hoe je ouders (ernstige) ruzie maken. Dit kan nu met de virtual reality simulatie 'Vergeet mij niet'. De animatie laat je beleven hoe het is om als kind getuige te zijn van huiselijk geweld.
Ouders, kinderen en rechters zijn tevreden over de inzet van gedragsdeskundigen als belangenbehartiger voor kinderen in complexe echtscheidingszaken. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft daar de afgelopen jaren een proef mee gehouden. De nieuwe werkwijze kent nog wel wat kinderziektes, zo blijkt uit onderzoek.
De Vrouwenopvang van Het Kopland heeft de Kind Centraal Award 2017 gewonnen. De prijs van Stichting het Vergeten Kind werd gisteren uitgereikt door Kinderombudsman Margrite Kalverboer. De uitreiking vormde tevens de aftrap van de Week van Het Vergeten Kind.
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft een infographic over de interventie VoorZorg gemaakt. Deze laat zien hoe VoorZorg werkt, hoeveel vrouwen er per gemeente in aanmerking komen voor VoorZorg, wat het programma oplevert en wat het kost.
Staatssecretaris Van Rijn (VWS) noemt het “geen goed signaal” dat basisscholen weinig vertrouwen blijken te hebben in de samenwerking met Veilig Thuis. “In het belang van de kinderen moeten scholen en Veilig Thuis samen optrekken in de aanpak van kindermishandeling en in de regio met elkaar afspraken maken over de samenwerking”, aldus de bewindsman.
Staatssecretaris Van Rijn (VWS) heeft, mede namens minister Van der Steur (VenJ), de Tweede Kamer geïnformeerd over de situatie bij Veilig Thuis Gelderland-Zuid. In een brief geeft hij antwoord op vragen van het Kamerlid Kooiman (SP) over de voortdurende zorgelijke situatie bij deze organisatie.
Het tv-programma Brandpunt besteedt vanavond aandacht aan VoorZorg. VoorZorg is een interventie voor kwetsbare jonge moeders. Brandpunt liep een paar dagen mee met twee VoorZorg-verpleegkundigen.
Het Collectief tegen Kindermishandeling is een programma van VNG en de ministeries van VWS, VenJ en OCW. Bestuurders van zes gemeenten waar een collectief werd gevormd, vertellen in deze publicatie over hun ervaringen. ‘Gemeenten kunnen een beslissende rol spelen in een betere aanpak van kindermishandeling.’
Kadera is deze maand begonnen met het project ‘Safe at Home’. Dit project moet woningcorporaties bewustmaken van signalen van huiselijk geweld en de rol die zij kunnen spelen bij de aanpak hiervan. Het project, dat twee jaar zal duren, wordt gefinancierd door de Europese Commissie.
Het gebruik van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling binnen Amsterdamse kinderopvang is voor verbetering vatbaar. Dat concludeert de GGD Amsterdam op basis van onderzoek naar het effectiever inzetten van de meldcode binnen de kinderopvang.
Richt interventies rondom kindermishandeling meer op het verbeteren van emotieherkenning en begrip om sensitief ouderschap te verhogen. Dit adviseert Laura Compier-de Block naar aanleiding van haar onderzoek naar moeders die hun kind verwaarlozen. Zij promoveerde eerder deze maand aan de Universiteit Leiden.
WATCH Nederland heeft gisteren het landelijk meldpunt seksuele uitbuiting en loverboyproblematiek geopend. Slachtoffers, familie, zorginstellingen en professionals kunnen bij dit meldpunt terecht als zij het vermoeden hebben dat een minderjarige in handen is van een loverboy.
Mannelijke slachtoffers van huiselijk- en eergerelateerd geweld of mensenhandel kunnen vanaf deze week terecht bij de mannenopvang in Zwolle en Tilburg. De opvang is in handen van Kadera (Zwolle) en Kompaan en De Bocht (Tilburg/Goirle).