Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Haagse burgemeester wil huisverbod vaker preventief inzetten

01-06-2017

Er moet vaker een huisverbod ingezet worden, ook als er nog geen geweld is gebruikt. Dat vindt burgemeester Pauline Krikke van Den Haag. Ze gaat hierover afspraken maken met politie, justitie en welzijnsorganisaties. Dat meldt Omroep West.

Tijdens haar installatie als burgemeester, in maart, noemde Krikke de bestrijding van huiselijk geweld al als een speerpunt van haar beleid. Ze heeft nu laten weten dat een huisverbod sneller ingezet zou moeten worden, ook preventief dus als er nog geen geweld is gepleegd.

Hulpverlening

Krikke: "Soms wordt een gezinssituatie steeds dreigender. Dat wordt opgemerkt door bijvoorbeeld huisartsen of schoolartsen. Moet je dan wachten tot het escaleert? Het inzetten van een huisverbod betekent dat je het gezin uit elkaar haalt, maar ook dat de hulpverlening opstart. Die kan voorkomen dat de situatie escaleert."

Onderzoek

Ook wil de burgemeester onderzoeken hoe ze de recidive kan terugbrengen. "Je ziet nu dat na een huisverbod ongeveer twintig procent in herhaling vervalt. Ik wil onderzoeken hoe dat kan, zodat we hier grip op kunnen krijgen."