Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Kindermisbruik voortaan vermeld in Amerikaans paspoort

03-11-2017

Amerikanen die veroordeeld zijn voor een zedendelict tegen een minderjarige krijgen voortaan een stempel in hun paspoort. Met deze aanpak hoopt de overheid sekstoerisme en de uitbuiting van kinderen aan banden te leggen. Dat meldt Trouw.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft onlangs aangekondigd dat zij begint met het innemen en omruilen van de paspoorten. De paspoorthouders mogen ook geen kleinere reisdocumenten meer aanvragen, aangezien die niet genoeg ruimte hebben voor de verplichte stempel. Het paspoort is verder niet anders dan een normaal paspoort. Maar sommige landen hanteren strenge regels voor de toelating van veroordeelde misdadigers. Dat kan soms betekenen dat de wetsovertreder een land niet binnen mag komen.

Megan’s Law

Het ministerie krijgt door de markering in het paspoort meer mogelijkheden om het internationale reispatroon van zedendelinquenten in de gaten te houden. De wet is onderdeel van de zogenoemde 'Megan’s Law', vernoemd naar de zevenjarige Megan die in 1994 is verkracht en vermoord door een buurman die al twee keer eerder was veroordeeld voor een zedendelict. De moeder van het meisje vond de toenmalige regels niet streng genoeg en voerde actie om daar verandering in te brengen

Critici

Er is ook kritiek om de nieuwe regeling. Volgens sommigen schendt het de rechten van zedendelinquenten. Andere critici vinden de regeling te breed. Mensen die wel eens naaktfoto’s hebben verspreid, wild hebben geplast, hebben gestreakt, of als minderjarige seks hebben gehad met een andere minderjarige, worden in sommige Amerikaans staten namelijk ook al voor de rest van hun leven als zedendelinquent geregistreerd.