Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Campagne tegen meisjesbesnijdenis regio Haaglanden

GGD Haaglanden is deze week een campagne gestart ter preventie van meisjesbesnijdenis. Meisjesbesnijdenis is in Nederland strafbaar. Daarom vindt het vaak plaats wanneer meisjes in hun land van herkomst op vakantie zijn.

In Nederland wonen naar schatting 29.000 meisjes en vrouwen die het risico lopen besneden te worden, of dit al zijn. In regio Haaglanden gaat het om ongeveer 5.000 meisjes in de leeftijd van nul tot achttien jaar. Volgens een schatting van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg komen daar landelijk jaarlijks 50 meisjes bij. Met de campagne wil GGD Haaglanden ouders van meisjes die in aanmerking komen voor besnijdenis informeren over de consequenties en over de strafbaarheid hiervan.

Ervaringsdeskundige

Tijdens de campagne staat ervaringsdeskundige Sahra centraal. Zij spreekt openhartig over de invloed van de ingreep op haar dagelijks leven. Ze richt zich enerzijds tot de ouders van meisjes, aan wie zij vraagt om de gezondheid van hun dochters te beschermen. Anderzijds richt Sahra zich op besneden vrouwen, door te wijzen op het nazorgspreekuur bij het Haga Ziekenhuis in Den Haag.

De campagne bestaat uit zeven zuilen met foto's en zeven tv-spots die via Omroep West en social media worden uitgezet.

Meer informatie

GGD Haaglanden.nl