Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Onvoldoende zorg voor kinderen in de maatschappelijke opvang

08-02-2017

Er is onvoldoende zorg voor kinderen in de maatschappelijke opvang. Dit komt door een gebrek aan structurele financiering. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Intake en behandelplan

Zo is er in slechts 25% van de maatschappelijke opvang instellingen een intake gesprek met elk kind en heeft slechts 30% voor elk kind een behandelplan. Structurele financiering hiervoor ontbreekt in 75% van de instellingen. Daarnaast blijkt uit informatie van de Federatie Opvang dat het aantal kinderen in de opvang toeneemt, van 2500 in 2013 tot ruim 4000 in 2015.

Kans op betere toekomst

externe linkKinderpostzegels voert activiteiten uit in de vrouwen– en maatschappelijk opvang om kinderen nu te helpen en hen een kans te geven op een betere toekomst. De organisatie ondersteunt verbouwingen voor kindvriendelijke ruimtes en gezinsunits, organiseert leuke activiteiten voor de kinderen en biedt opvoedondersteuning voor ouders. Toch is er meer structurele aandacht nodig.

Kinderen in de opvang zijn heel kwetsbaar door wat ze hebben meegemaakt. Als ze niet gehoord en begeleid worden is, volgens de stichting Kinderpostzegels, de kans groot dat zij nu of later grote problemen krijgen.

Downloads

pdf-bestandBen ik in beeld? Kinderen in opvang-voorzieningen (via www.kinderpostzegels.nl) (pdf-bestand, 3 MB)