Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

VNG zet vragen financiële overdracht Kindertelefoon op een rij

09-05-2017

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een overzicht gemaakt van veelgestelde vragen over de contractering van de landelijke organisaties Kindertelefoon, Sensoor en AKJ vertrouwenswerk. Vanaf volgend jaar wordt de financiering van deze organisaties niet langer landelijk geregeld, maar wordt het budget hiervoor verdeeld over de individuele gemeenten.

Sinds 2015 sloot de VNG in opdracht van de gemeenten overeenkomsten af met de drie organisaties. De overeenkomsten werden gefinancierd vanuit het Gemeentefonds. Maar het ministerie van BZK bepaalde dat met ingang van 2018 uitnames uit het Gemeentefonds niet langer zijn toegestaan, omdat deze zich onttrekken aan de lokale democratische controle.

Ledenbrief

In een ledenbrief heeft de VNG uitleg gegeven wat gemeenten moeten doen om vanaf 2018 jaar de taken Kindertelefoon, Sensoor en het AKJ uit te kunnen voeren. De vragen van gemeenten die naar aanleiding hiervan binnenkwamen, heeft de VNG in een overzicht op een rij gezet.

De gemeenten moeten de overeenkomsten uiterlijk op 1 juni rond hebben.

pdf-bestandVeelgestelde vragen en antwoorden contractering Sensoor, Kindertelefoon en het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) (Pdf-bestand 232 kB, via vng.nl)