Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nauwelijks gemeentelijk beleid over mensenhandel

09-11-2017

Nederlandse gemeenten laten het te vaak afweten bij de aanpak van mensenhandel. Ruim 95 procent van de gemeenten geeft aan geen specifiek beleid over mensenhandel te hebben. Dat zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de Tiende rapportage mensenhandel, die vandaag verschijnt.

In 35 procent van de gemeenten heeft men geen idee of mensenhandel voorkomt. Hoe kleiner de gemeente, hoe vaker het aan zicht ontbreekt. Dit vindt de Nationaal Rapporteur zorgwekkend, omdat mensenhandel niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere gemeenten voorkomt.

Zorg en opvang

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg en opvang van slachtoffers. Bovendien kunnen zij slachtoffers van mensenhandel signaleren en met gemeentelijke bevoegdheden daders aanpakken. "Uit eerder onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 6 slachtoffers in beeld is", zegt Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer-Vermeulen. Zij vindt dat gemeenten een actieve rol moeten spelen bij de aanpak van mensenhandel, onder andere door lokaal beleid te ontwikkelen. "Het onderwerp mensenhandel moet in alle gemeenten op de agenda om te zorgen dat we geen slachtoffers en daders missen."

Artsen onvoldoende betrokken

Volgens haar zou de medische beroepsgroep meer betrokken moeten worden bij de aanpak van mensenhandel; uit haar onderzoek blijkt dat de helft van de medische professionals in contact komt met slachtoffers van mensenhandel, maar dat artsen nog nauwelijks getraind worden om met deze situaties om te gaan.

Meer informatie

externe linkNationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen