Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

WATCH Nederland opent landelijk meldpunt tegen loverboys

10-01-2017

WATCH Nederland heeft gisteren het landelijk meldpunt seksuele uitbuiting en loverboyproblematiek geopend. Slachtoffers, familie, zorginstellingen en professionals kunnen bij dit meldpunt terecht als zij het vermoeden hebben dat een minderjarige in handen is van een loverboy.

Serieus probleem

Het meldpunt is onderdeel van WATCH Nederland, een programma van Fier, het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Terre des Hommes dat om misbruik en uitbuiting van minderjarigen in Nederland tegengaat. “Seksuele uitbuiting van kinderen is een serieus probleem in ons land”, zegt projectleider van het meldpunt Carolien Kooi.

Onvoldoende capaciteit

Iedere dag worden er volgens haar kinderen en jongeren uitgebuit en misbruikt door loverboys en hun klanten. “Deze praktijken willen we keihard aanpakken. We zijn in Nederland veel te tolerant als het gaat om betaalde seks met minderjarigen en zowel de loverboys als de klanten komen er veel te gemakkelijk mee weg. De politie en het Openbaar Ministerie geven aan dat ze onvoldoende capaciteit hebben om achter alle meldingen aan te gaan. Dat er daardoor zaken op de plank blijven liggen, vinden we onverteerbaar. WATCH Nederland pakt deze zaken wél op door zelf onderzoek te doen.”

Het meldpunt

Een van de onderdelen van WATCH Nederland is het nieuwe meldpunt, waar ouders, omstanders en professionals terecht kunnen. Het meldpunt adviseert, verwijst naar de juiste hulp én ondersteunt bij pogingen om meisjes en jongens terug te vinden waarvan vermoed wordt dat ze in handen zijn gevallen van loverboys. “Biedt een zaak voldoende aanknopingspunten, dan zetten we onze eigen observatie- en actie-unit in”, zegt Kooi. Daar wordt de zaak zowel online als offline onderzocht. Als het nodig is, zetten we privédetectives in. Alles om er maar voor te zorgen dat uitgebuite jongeren worden gevonden en in veiligheid worden gebracht. Informatie over de loverboys en hun klanten geven we door aan de politie zodat zij vervolgd en berecht kunnen worden.”

Meer informatie