Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Forensische kliniek kindermishandeling stopt

10-02-2017

De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) sluit per 1 maart haar deuren. De kliniek doet letselonderzoek bij vermoedens van kindermishandeling of -misbruik.

Financiering

De externe linkFPKM is onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten (DFZS). Ook de Waag en de Van der Hoeven Kliniek maken deel uit van deze organisatie.

De FPKM dreigde al eerder te moeten sluiten, maar bleef dankzij subsidies overeind. De blijvende onzekerheid over structurele financiering is de reden dat de polikliniek nu dichtgaat. Daarnaast wil DFZS zich de komende jaren vooral richten op leveren van kennis en diensten in de forensische zorg.

Andere partijen

Wouter van Ewijk, bestuurder bij DFZS: “We vinden het jammer dat we moeten stoppen met dit belangrijke werk maar hebben er alle vertrouwen in dat andere partijen in het veld, zoals het LECK en het Nederlands Forensisch Instituut, deze dienstverlening zullen oppakken. Wij streven er naar om de dienstverlening tot 1 maart 2017 te leveren. We zullen uiteraard zorg dragen voor een zorgvuldige afwikkeling”.

Plan

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft in juli 2016 de arts Chiel Bos opdracht gegeven om een plan op te stellen voor de inzet van medische expertise bij het opsporen van kindermishandeling. Bos is een plan aan het uitwerken waarin zowel het Landelijke Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) als de FPKM een rol hebben.