Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Gloria Wekker wint Joke Smitprijs

11-12-2017

Gloria Wekker heeft de Joke Smitprijs 2017 gewonnen. Dat heeft de jury vandaag bekendgemaakt. Wekker ontving de prijs uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) in Amsterdam. De Oranjeleeuwinnen zijn verkozen tot winnaar van de Aanmoedigingsprijs.

De Joke Smit-prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse regeringsprijs en een oeuvreprijs. De prijs is dit jaar voor de 16e keer uitgereikt. Gloria Wekker ontvangt een kunstobject en een bedrag van 10.000 euro.

Gender en etniciteit

Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit. Ze maakte het concreet en tilde tegelijkertijd het academische en maatschappelijke debat hierover naar een hoger niveau.

Behalve Wekker waren Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboud MC en Soerin Narain, oprichter van Stichting Vobis, voor meiden en jonge vrouwen in een kwetsbare positie, genomineerd.

Aanmoedigingsprijs

De Aanmoedigingsprijs van 1.000 euro gaat dit jaar naar de Oranjeleeuwinnen. Zij hebben de meeste stemmen gekregen in een online verkiezing. De Nederlandse voetbalvrouwen zijn deze zomer Europees Kampioen geworden en zijn daarmee een rolmodel geworden voor jongens en meisjes.