Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Oranje Huis Almere vandaag feestelijk geopend

12-10-2017

Het Oranje Huis in Almere opent vandaag officieel zijn deuren. De nieuwe opvanglocatie met 27 appartementen heeft een regionale functie en biedt een veilige plaats aan slachtoffers van huiselijk geweld uit Flevoland en de Gooi en Vechtstreek.

Het Oranje Huis is onderdeel van de Blijf Groep. De opvang wordt betaald door alle gemeenten in Flevoland en de Gooi en Vechtstreek. Hoewel het Oranje Huis deze zomer al in gebruik is genomen, vindt vandaag (12 oktober 2017) de feestelijke opening plaats. De wethouders van beide regio's zijn daarbij aanwezig. Ook is er een optreden van rapper Flinke Jongen, die in zijn jeugd te maken heeft gehad met huiselijk geweld.

Extra hulp

Almeerders die in het huis verblijven kunnen extra hulp krijgen. De gemeente Almere zorgt ervoor dat de slachtoffers al tijdens hun verblijf in het Oranje Huis toekomstgericht geholpen worden. Er wordt bijvoorbeeld schuldhulpverlening geregeld of een (bijstand)uitkering aangevraagd. De gemeente doet dit omdat uit een rapport van de Ombudsman blijkt dat vrouwen in de opvang in Nederland vaak tegen allerlei (financiële) problemen aanlopen. Die extra hulp is in eerste instantie alleen voor Almeerders, maar de bedoeling is dat inwoners uit andere gemeenten op termijn ook soortgelijke hulp krijgen.