Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Rouvoet voorzitter Platform Divorce Challenge

14-09-2017

Voormalig minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet gaat een vervolg geven aan de vorig jaar gehouden Divorce Challenge. Dat hebben minister Blok (VenJ) en staatssecretaris Van Rijn (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Rouvoet zal als onafhankelijk voorzitter een platform inrichten met verschillende partijen die te maken hebben met scheidingen zoals de advocatuur, de rechtspraak, hulpverlening, de gemeenten, wetenschappers en maatschappelijke organisaties waaronder ervaringsdeskundigen. Met hen wil Rouvoet oplossingen uitwerken om de schade die kinderen ondervinden van scheidingen te beperken. Scheiden zonder schade is het uitgangspunt van het Platform.

Concrete beleidsmaatregelen

De Divorce Challenge leverde vorig jaar meer dan 500 voorstellen op. Met het Platform Divorce Challenge willen de Ministeries hieraan een vervolg geven en werken aan concrete beleidsmaatregelen. Naar verwachting zal Rouvoet zijn conclusies begin volgend jaar presenteren.

Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 kinderen te maken met ouders die uit elkaar gaan. Naar schatting verloopt 10 tot 15 procent van de scheidingen zo problematisch dat kinderen hiervan blijvende schade ondervinden. Circa 16.000 kinderen hebben op dit moment ernstige last van de gevolgen van een scheiding. Ze hebben problemen op school, vertonen meer crimineel gedrag, ervaren emotionele stress en ondervinden later vaker problemen in hun eigen relaties.

Meer informatie

externe linkKamerbrief over vervolg Divorce Challenge