Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nieuws

  Publicaties

   Agenda

    Gemeentelijk kinderombudsman Rotterdam luidt noodklok over Veilig Thuis

    15-03-2017

    Meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling in Zuid-Holland Zuid blijven te lang liggen. Dat constateert de gemeentelijk kinderombudsman van Rotterdam Anne Mieke Zwaneveld in het jaarverslag 2016. Ze maakt zich grote zorgen om de wachtlijsten bij Veilig Thuis in de regio.

    Ernstig probleem

    De kinderombudsman spreekt van een ernstig probleem. “Meldingen blijven te lang liggen. In één situatie duurde het zelfs zeven maanden voordat een melding van een school werd opgepakt." De kinderombudsman heeft daarover haar zorgen geuit bij Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond, die verantwoordelijk is voor Veilig Thuis.

    In kou

    Rotterdam was in 2015 de eerste gemeente van Nederland die koos voor een eigen kinderombudsman. In 2016 werd Anne Mieke Zwaneveld ook bij de gemeenten Albrandswaard, Capelle aan den IJssel en Vlaardingen tot kinderombudsman benoemd. “Het is mijn taak er op toe te zien dat de rechten van het kind worden gerespecteerd. Elk kind heeft bijvoorbeeld recht op goede zorg en hulp, maar ook op eten, drinken en een dak boven zijn hoofd. Dat schiet er regelmatig bij in. Voor mij is elke klacht er één te veel. Het is niet te verkopen als je een kind in de kou laat staan.“

    Links

    De volledige tekst van het jaarverslag 2016 van de kinderombudsman van Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Rotterdam en Vlaardingen is te vinden op de website externe linkwww.kinderombudsmanrotterdam.nl.