Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nederland vijftiende op ranglijst kinderrechten

15-05-2017

Nederland is opnieuw gezakt op de ranglijst voor kinderrechten. Dat blijkt uit de KidsRights Index 2017, die internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights vandaag in samenwerking met de Erasmus Universiteit publiceert. Dit jaar staat ons land op de vijftiende plek. Vorig jaar zakte Nederland van de tweede naar de dertiende plaats.

De Index is een jaarlijks vastgestelde ranglijst die meet hoe kinderrechten wereldwijd worden nageleefd en wat landen doen om de rechten van kinderen te verbeteren. Nederland eindigt in de lijst onder aanzienlijk minder welvarende landen als Thailand, Tunesië en Slovenië. Portugal doet het in 2017 wereldwijd het best op kinderrechtengebied.

Toegang tot jeugdzorg

Nederland verloor vorig jaar haar plek in de top-tien. Uit nieuwe data bleek toen dat kinderen in diverse gemeenten als gevolg van de decentralisatie mogelijk ongelijke toegang tot jeugdzorg hebben. Daarnaast leefde een groot aantal kinderen in armoede en werden ook kinderen in gezinnen met minimuminkomens geraakt door bezuinigingen. Hoewel er dit jaar niet opnieuw zo’n omvangrijke dataset over de Nederlandse prestaties is gepubliceerd, blijkt uit beschikbare cijfers dat Nederland op deze punten nog flink zou kunnen verbeteren. Zo zijn de toegang tot en kwaliteit van jeugdzorg nog altijd niet overal op orde.

Nu het Nederland economisch weer voor de wind gaat, moeten kwetsbare kinderen daar als eerste van profiteren, vindt Marc Dullaert van KidsRights. Volgens hem ligt daar een belangrijke taak voor het nieuwe kabinet. “Tegen de formerende partijen wil ik zeggen: blijf vooral investeren in kinderen en gezinnen die in armoede leven. Zo wordt voorkomen dat armoede van generatie op generatie overgaat.” Maar naast geld gaat het ook om het recht van kinderen om te participeren en gehoord te worden, aldus Dullaert: "Laat kinderen meepraten en meebeslissen over de zaken die hen aangaan."

Meer informatie

externe linkKidsRights.org