Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

VNG trekt aan de bel over grote tekorten jeugdzorg

15-11-2017

Gemeenten hebben geen zin om mee te werken aan de plannen van het kabinet-Rutte III op het gebied van verduurzaming en energietransitie als er niet eerst wordt gepraat over hun financiƫle problemen in het sociaal domein. Dat zegt de VNG-directeur Jantine Kriens in een gesprek met Het Financieele Dagblad.

Ongeveer een kwart van alle 388 gemeenten kampt met grote tekorten, vooral op de jeugdzorg. Kriens verwacht dat dit aantal nog verder op zal lopen. Gemeenten kunnen hun uitgaven aan jeugdzorg niet laten stijgen. Want het aantal jongeren zal als gevolg van de vergrijzing eerder af- dan toenemen, zo beredeneert het kabinet.

Decentralisatie

Desondanks blijkt dat de vraag naar jeugdzorg de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Volgens Kriens komt dit mede door de decentralisatie van de jeugdzorg. Daardoor komen problemen nu eerder aan het licht.

Het gezamenlijke tekort van de gemeenten wordt geschat op 300 miljoen euro. Vooral Rotterdam, Eindhoven, Zoetermeer, Leeuwarden, Eindhoven en Maastricht hebben het moeilijk. Datzelfde geldt voor gemeenten in Oost-Nederland waar veel instellingen voor jeugd- en geestelijke gezondheidszorg zijn gevestigd. Kriens wil dat het Rijk een transitiefonds inricht om de gemeenten die het moeilijk hebben te ontlasten.

  • Lees het hele artikel op fd.nl.