Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meldingen seksueel geweld verdubbeld door #metoo

16-11-2017

Als gevolg van de #metoo-discussie over seksuele intimidatie, is het aantal meldingen van slachtoffers van seksueel geweld bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG) verdubbeld.

Het CSG ontving in oktober zo'n 550 meldingen en verwacht dat dat aantal deze maand even groot zal zijn . Voor '#metoo' kwamen er maandelijks ongeveer 250 meldingen binnen. De stijging wordt vooral veroorzaakt door meldingen van incidenten die jaren geleden hebben plaatsgevonden.

Voordelen snelle melding

externe linkHet CSG heeft pas sinds dit jaar landelijke dekking. Er zijn nu zestien van deze centra waar artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samenwerken om slachtoffers van aanranding en verkrachting de benodigde specialistische zorg te geven."In Nederland weten veel mensen niet dat ze hier direct na seksueel geweld terechtkunnen", zegt oprichter Iva Bicanic in een interview met de externe linkNOS. Ook zijn de voordelen van een snelle melding hier volgens haar nog een stuk minder bekend. Een melding moet bij voorkeur binnen een week plaatsvinden, omdat dit de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint.