Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meisjes vaker slachtoffer van seksuele uitbuiting dan gedacht

18-10-2017

Binnenlandse seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel: per jaar zijn er bijna 3000 slachtoffers. Nederlandse meisjes vormen een grote groep slachtoffers: 1320 meisjes worden slachtoffer. Zij komen echter het minst in beeld en krijgen daardoor niet de bescherming die zij nodig hebben.

Dat staat in de Slachtoffermonitor mensenhandel die de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen vandaag uitbrengt. Het is voor het eerst dat de Nationaal Rapporteur zo’n schatting van het daadwerkelijke aantal slachtoffers van mensenhandel uitbrengt. Tot nu toe was het alleen mogelijk te rapporteren over het aantal geregistreerde slachtoffers. Het daadwerkelijke aantal ligt veel hoger, omdat mensenhandel zich voor een groot deel onder de radar afspeelt. Het geschatte aantal slachtoffers van mensenhandel blijkt meer dan vijf keer zo groot als het aantal geregistreerde slachtoffers en komt neer op ongeveer 6.250 slachtoffers per jaar.

Minderjarigen het minst in beeld

Binnenlandse seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel: het overkomt bijna 3000 vrouwen per jaar. Zij vormen daarmee 46 procent van het totaal. Voor bijna de helft gaat het om minderjarige meisjes. 1320 minderjarigen zijn slachtoffer van seksuele uitbuiting. Deze groep minderjarige slachtoffers is tegelijkertijd het minst in beeld. Slechts 11 procent komt terug in de meldingen.

Aantal meldingen daalt

Het aantal meldingen van slachtoffers van mensenhandel is de afgelopen vijf jaar sterk afgenomen, van 1287 in 2012 naar 952 in 2016. In 2016 daalde het aantal met 17 procent ten opzichte van 2015. Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer maakt zich ernstig zorgen over het dalende aantal meldingen. "Mensenhandel neemt namelijk niet af: we weten nu dat het aantal slachtoffers 6.250 per jaar is. Dat betekent dat een steeds groter deel van de mensenhandel buiten beeld blijft. Dit zou aanleiding voor de politie moeten zijn om extra capaciteit vrij te maken voor de bestrijding van mensenhandel."

De Nationaal Rapporteur hecht grote waarde aan het meten van de omvang van mensenhandel. Op basis van deze cijfers wordt namelijk de aanpak van mensenhandel gebaseerd.

Meer informattie

externe linkNationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen