Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Jaarbericht Kinderrechten: weinig inzicht hulp bij kindermishandeling

19-06-2017

In het signaleren en het melden van kindermishandeling is geïnvesteerd, nu moet er meer inzicht komen in hoe het kind wordt geholpen. Dat staat in het Jaarbericht Kinderrechten dat vrijdag werd gepresenteerd door Defence for Children en UNICEF Nederland.

De afgelopen tien jaar is de situatie van kinderen in Nederland verbeterd. Toch bestaan er nog veel zorgen over de situatie van kwetsbare kinderen. Dat blijkt uit de tiende editie van het Jaarbericht Kinderrechten. Zo stelt het jaarbericht dat het zorgelijk is dat er in de afgelopen tien jaar weinig landelijke cijfers zijn over kinderen die te maken krijgen met mishandeling.

Positieve stappen

De afgelopen tien jaar zijn er positieve stappen gezet zoals de aanstelling van de Kinderombudsman, de invoering van een wettelijk verbod op slaan in de opvoeding en de verbeteringen binnen het jeugdstrafrecht. Ondanks deze verbeteringen is er nog steeds aandacht nodig voor kwetsbare groepen kinderen in Nederland. "Het nieuw te vormen kabinet heeft nu de kans om die problemen aan te pakken." aldus Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Een ander zorgpunt dat in het jaarbericht wordt genoemd betreft de verschillen in de zorg tussen gemeenten. "Bij een thema als kindermishandeling, jeugdhulp of armoede hangt het af van de gemeente waar een kind woont hoe de toegang tot en kwaliteit van de zorg is geregeld. UNICEF Nederland en Defence for Children pleiten voor landelijke normen waardoor de onderlinge verschillen zullen verdwijnen."

Download

Pdf-bestandJaarbericht Kinderrechten (Pdf-bestand 2,2 MB, via defenceforchildren.nl)