Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Documentaire 'Vrouw slaat man' moet groot taboe doorbreken

19-09-2017

Wat bezielt mannen die door hun vrouw mishandeld worden om dit geweld te accepteren? Waarom gaat ze niet weg, waarom slaan ze niet terug? Met haar documentaire 'Vrouw slaat man', gisteren uitgezonden op NPO2, doet documentairemaakster Elena Lindemans een poging het taboe op mannenmishandeling te doorbreken. De documentaire laat tevens zien hoe moeilijk slachtoffers van huiselijk geweld los kunnen komen van daders.

Momenteel is er op zes locaties in Nederland mannenopvang voor mannen die door hun partner mishandeld worden. Lindemans sprak met 35 bewoners voordat ze twee mannen bereid vond om – herkenbaar in beeld- hun verhaal te doen. "De schaamte is zo groot", aldus Lindemans. Het taboe op het onderwerp was volgens haar nog veel groter dan dat ze van te voren had gedacht.

Voor Louis was het 'totale onbegrip' – ook van de hulpverlening - dat hij heeft ondervonden, reden om zijn medewerking te verlenen. Hij zou het mooi vinden als anderen niet tegen het onbegrip zouden aanlopen waar hij tegen aan liep. "Als er maar een persoon geholpen zou zijn door deze film, vind ik het al goed."

Publiciteit

Aan de publiciteit rondom deze documentaire zal het niet liggen. Voorafgaand aan de uitzending kon Lindemans al rekenen op behoorlijk wat belangstelling van de pers, waaronder het AD, externe linkLinda.nl en Het Parool en externe linkPauw.