Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Forse toename meldingen kindermishandeling Hollands Midden

19-10-2017

Veilig Thuis Hollands Midden zet extra personeel in om het toenemende aantal meldingen van vermoedens van kindermishandeling te kunnen afhandelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Het aantal meldingen in Alphen en Gouda is met ongeveer 20 procent toegenomen.

Een woordvoerster van Veilig Thuis heeft de krant laten weten dat in deze twee regio’s vorig jaar 3.250 meldingen zijn binnengekomen. Naar aanleiding van die meldingen werd in 3.212 gevallen actie ondernomen en een (hulp)advies gegeven. Dit jaar zijn tot en met september al 2.981 meldingen binnengekomen. Het aantal uitgebrachte adviezen is nog niet bekend.

Dat er meer meldingen binnenkomen, betekent niet per definitie dat er ook veel meer kinderen worden mishandeld. Wethouder Annette Pietersen (Gezondheidszorg) hoopt dat het hogere aantal meldingen betekent dat er meer gevallen van kindermishandeling worden opgemerkt.

Veilig Thuis Hollands Midden heeft de formatie inmiddels met acht voltijd functies uitgebreid.

Zwijndrecht

Tevens meldt het Algemeen Dagblad dat de gemeente Zwijndrecht (regio Zuid-Holland Zuid) 100.000 euro vrijmaakt voor een uitgebreid programma tegen kindermishandeling. Daarmee reageert de gemeente op cijfers van het CBS, dat eerder dit jaar bekend maakte dat 3,14 procent van de Zwijndrechtse kinderen slachtoffer is van mishandeling. Dat is het hoogste percentage in Nederland.

Wethouder Jolanda de Witte (Jeugd) heeft nu een plan aan de gemeenteraad voorgelegd. Het programma VoorZorg, dat extra ondersteuning biedt aan aanstaande moeders, is daar een belangrijk onderdeel van. Daarnaast zet Zwijndrecht in op het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en vechtscheidingen.

Meer informatie