Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Beleidsreactie op het rapport 'Ontucht voor de rechter'

22-08-2017

Minister Blok (VenJ) heeft in een brief naar de Tweede Kamer gereageerd op een aantal aanbevelingen van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Het is zijn beleidsreactie op het rapport 'Ontucht voor de rechter. Deel 2: De straffen.'

Twee delen

Het onderzoek ‘Ontucht voor de rechter’ bestaat uit twee delen. Het eerste deel, getiteld ‘Ontucht voor de rechter, deel 1: De zaken’, bracht de aard van de zaken in kaart. De zaken variëren van een vijftienjarige jongen die zijn zusje misbruikt tot een sportleraar die zijn pupillen betast of een stiefvader die zich aan zijn stiefdochter vergrijpt.

De straffen

Het tweede deel van het onderzoek, ‘Ontucht voor de rechter, deel 2: De straffen’, gaat in op de opgelegde straffen, de factoren die de strafeis en de strafoplegging beïnvloeden en de overwegingen van de rechter ten aanzien van de straf.

In het tweede deel van het onderzoek doet de Nationaal Rapporteur een viertal aanbevelingen gericht aan de rechtspraak, waarvan de laatste twee aanbevelingen mede betrekking hebben op het Openbaar Ministerie (OM).

Minister Blok acht de aanbevelingen van de Nationaal Rapporteur in dit rapport van belang voor de vervolging en berechting van ontuchtzaken waarbij minderjarigen betrokken zijn. In zijn reactie gaat hij dieper op de afzonderlijke aanbevelingen in.

Downloads

pdf-bestand Kamerbrief met beleidsreactie op het rapport 'Ontucht voor de rechter' van de Nationaal Rapporteur (via www.rijksoverheid.nl) (pdf-bestand, 167 kB)