Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling van start

22-11-2017

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht lanceert vandaag het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED), een gecombineerde diergeneeskundige – forensische aanpak. Het expertisecentrum zal ook oog hebben voor de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld.

De relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld is dermate sterk dat vroegtijdig ingrijpen van essentieel belang is om erger te voorkomen. "Dierwelzijn is van groot belang voor onze samenleving", vindt Wouter Dhert, decaan van de faculteit Diergeneeskunde. "Het LED voorziet in een onderdeel van deze maatschappelijke vraag door voorlichting te geven en hierdoor bewustwording te creëren".

Aandoeningen en ongelukkken

Het herkennen van dierenmishandeling is nieuw en bij dieren soms lastig. Zo zijn door de vacht van een dier bijvoorbeeld blauwe plekken minder goed zichtbaar dan bij mensen. De specialisten van het LED kunnen deze gegevens duiden om dierenmishandeling te onderscheiden van (zeldzame) aandoeningen, ongelukken en gevolgen van gedrag door het dier zelf of andere dieren.

Binnen het LED zullen criminologen en psychologen ook wetenschappelijk onderzoek verrichten naar het fenomeen dierenmishandeling in Nederland.

Meer informatie

externe linkUniversiteit Utrecht