Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

GIA-bewindspersonen Rutte III

23-10-2017

Na de langste kabinetsformatie ooit, staat het nieuwe kabinet naar verwachting aankomende donderdag op het bordes. Rutte III bestaat in totaal uit 24 bewindspersonen. Wie krijgen de komende regeerperiode te maken met de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties?

Belangrijke wijziging

Een belangrijke wijziging ten opzichte van het huidige kabinet, is dat de ministeries van VenJ en VWS beide twee ministers krijgen: een ‘minister voor’ en een ‘minister van’. De ‘minister van' bestiert een eigen ministerie, alle ambtenaren, al het geld. De ‘minister voor’ woont bij hem in en moet ambtenaren en geld toegewezen krijgen.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hugo de Jonge (CDA) wordt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij krijgt Ouderenzorg in zijn portefeuille. Ook is hij een van de drie vicepremiers. De Jonge is sinds 2010 wethouder in Rotterdam. Tijdens verschillende kabinetten-Balkenende was hij politiek assistent van de toenmalige CDA-ministers van Onderwijs Van der Hoeven en Van Bijsterveldt. Zelf heeft hij geen ervaring in de Tweede Kamer.

Bruno Bruins (VVD) wordt minister voor Medische Zorg. Bruins is nu nog voorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Hij was even bewindspersoon in de kabinetten-Balkenende II en III. Ook was hij waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg.

Paul Blokhuis (ChristenUnie) is de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij volgt Martin van Rijn (PvdA) op. Blokhuis was jarenlang beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Van 2003 tot 2006 zat hij in de Provinciale Statenfractie voor die partij. Daarna werd hij wethouder Zorg in Apeldoorn.

Justitie en Veiligheid

Het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt te maken met een naamswijziging en gaat verder onder de naam Justitie en Veiligheid. Ferdinand Grapperhaus (CDA) wordt minister van Justitie. Grapperhaus was bestuursvoorzitter van de internationale advocatenfirma Allen & Overy. Hij heeft geen politieke ervaring.

De nieuwe minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker (VVD), heeft die wel. Hij was in Rutte II staatssecretaris van Onderwijs. Dekker studeerde bestuurskunde en begon zijn politieke loopbaan in 2003 voor de VVD in de Haagse gemeenteraad.