Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Ervaringen jongeren in opvang opgetekend in boek

23-11-2017

Tweede-kamerlid Vera Bergkamp van D66 nam deze week het boek 'Niets is voor altijd' in ontvangst. Het boek is bedoeld om beleidsmakers en hulpverleners bewust te maken van de aangrijpende situatie van jongeren die in de vrouwen- en maatschappelijke opvang verblijven.

In het boek vertellen zeven jongeren hoe zij de periode vóór, in en ná de opvang hebben ervaren. Het laat zien dat deze jongeren op hun eigen manier aandacht en zorg nodig hebben. Door hen een stem te geven, kunnen zij een betere, passende positie krijgen binnen de hulpverlening. "Een aangrijpend boek", aldus Bergkamp. "Het geeft jongeren een gezicht en toont aan dat wij onze ogen niet kunnen en mogen sluiten voor de problemen van jongeren in de opvang. Er is niet één standaard jongere die in een opvang terechtkomt en ieder verhaal raakt je opnieuw en zet je aan het denken."

Fysieke en emotionele gevolgen

Jaarlijks verblijven 7.000 tot 8.000 kinderen en jongeren met één of beide ouders in de vrouwen- en daklozen opvang, ook wel maatschappelijke opvang genoemd. Ze hebben tijdelijk geen eigen huis, vaak huiselijk geweld meegemaakt en veel zorgen. Hun ervaringen hebben veelal fysieke en emotionele gevolgen, zoals (toxische) stress, ontwikkelingsachterstanden, lichamelijke kwalen en depressie. Binnen opvangplekken krijgen kinderen en jongeren niet vanzelfsprekend de hulp en zorg die ze nodig hebben.

'Niets is voor altijd' is een initiatief van meerdere kinderrechtenorganisaties: Stichting Kinderpostzegels, in samenwerking met Augeo Foundation, Stichting Het Vergeten Kind en Defence for Children. Drie jongerengroepen waren hierbij actief betrokken: Jongeren voor een Veilige Toekomst, the Unforgettables en de Augeo Jongerentaskforce.

Download

Het boek pdf-bestandNiets is voor altijd (Pdf-bestand 3,5 MB, via veiligetoekomst.nl) is gratis als download beschikbaar.