Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Programma voor digitale veiligheid slachtoffers huiselijk geweld

27-06-2017

Vier grote vrouwenopvangorganisaties hebben een programma ontwikkeld om digitale veiligheid van slachtoffers van huiselijk geweld te verbeteren en de vaardigheden van betrokken professionals te vergroten: safetyNed. Het is de Nederlandse versie van het succesvolle Amerikaanse Safety Net.

"Stalking via GPS, bedreiging via WhatsApp of een ex die je social media account kaapt. Dit gebeurt helaas vaak in de praktijk. Hulpverleners en slachtoffers hebben nog te weinig kennis over online veiligheid en reageren niet adequaat, terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om de digitale veiligheid te vergroten", vertelt Paula van den Boom, projectmanager safetyNed.

Training

De vrouwenopvangorganisaties Blijf Groep, Moviera, Arosa en PerspeKtief hebben daarom hun krachten gebundeld. Vorige week lanceerden zij samen safetyNed. Een speciaal Tech team van safetyNed gaat slachtoffers, hulpverleners, politie en justitie ondersteunen en trainen. Hierbij komt bijvoorbeeld aan bod hoe technologie wordt misbruikt in relationele situaties. Maar ook hoe je voorkomt dat je als slachtoffer je nooit meer online kunt begeven, door hen te trainen in hoe zij hun digitale gegevens veilig kunnen houden. Andere onderwerpen zijn hoe je effectief online bewijsmateriaal kunt verzamelen om voor te leggen aan politie én ook hoe technologie juist kan helpen bij het stoppen van geweld in relaties.

Meer informatie

externe linkSafetyNed