Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

West-Veluwe Vallei tekent Manifest Meldcode

28-11-2017

Wethouders van de gemeenten in de West-Veluwe Vallei hebben gisteren een Manifest Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling ondertekend. De gemeenten hebben de handen ineengeslagen, omdat zij merken dat het gebruik van de Meldcode achterblijft.

De gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen willen het gebruik van de Meldcode, zowel bij hun eigen medewerkers als bij andere professionals, stimuleren. In de Meldcode staat wie wanneer welke stappen zet bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. Hierdoor kan bij (een vermoeden van) geweld achter de voordeur vaak sneller en adequater worden ingegrepen.

Vrijwilligers

Met het manifest, willen de gemeenten niet alleen een impuls geven aan het gebruik van de Meldcode. Ook vragen ze aandacht voor de rol van vrijwilligers in de signalering van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Keurmerk

Vorige week ontving de gemeente Nijkerk, als vijfde gemeente in Nederland, het Keurmerk Meldcode voor Kindermishandeling en Huiselijk geweld van de externe link Landelijke Vakgroep van Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling. Dit keurmerk kan worden aangevraagd door alle organisaties die met de meldcode moeten werken. Het wordt uitgereikt aan organisaties die hun protocol (succesvol) hebben laten toetsen.