Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Stichting roept op misbruik bij Jehovah's Getuigen te melden

28-12-2017

Stichting Reclaimed Voices, die de belangen van slachtoffers van seksueel misbruik bij de Jehovah's Getuigen vertegenwoordigt, heeft een maand na oprichting al vijftig meldingen van misbruik ontvangen. Dat meldt Trouw vandaag.

Een van de doelen van externe linkReclaimed Voices is in kaart brengen hoe groot het probleem is. Frank Huiting is een van de oprichters van de stichting. "Dat mensen gaan melden, is fundamenteel", zegt hij in externe linkTrouw. Anders kunnen de Jehovah's Getuigen het gemakkelijk aan de kant schuiven als het probleem van een kleine groep mensen. De meldingen nu komen volgens Huiting voornamelijk van mensen die geen Jehovah's Getuige meer zijn. "Vanuit de interne organisatie horen we praktisch niets."

Onderzoek

Trouw deed in juli al een externe linkeigen onderzoek naar dit onderwerp. Daaruit bleek dat het interne rechtssysteem van de religieuze organisatie kinderen slecht beschermt en ertoe leidt dat daders vaak vrijuit gaan.

Vorige maand is het jehovabestuur op gesprek geweest bij het ministerie van Justitie en Veiligheid om te bespreken wat zij doen om dit te voorkomen. Stichting Reclaimed Voices is ook uitgenodigd om op het ministerie te komen praten. Het gesprek zal eind januari plaatsvinden. Minister Dekker wil onder meer weten over de meldingen die zijn binnengekomen.