Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nieuws

  Agenda

   CESCR uit zorgen over wachtlijsten Veilig Thuis

   30-06-2017

   Het Comité inzake economische, sociale en culturele rechten (CESCR) van de Verenigde Naties heeft onlangs een rapport uitgebracht over mensenrechten in Nederland. Daarin worden onder andere zorgen geuit over de wachtlijsten bij Veilig Thuis de beperkte toegang tot de opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld.

   Het CESCR constateert dat de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de aanpak van huiselijk geweld naar de gemeenten, niet gepaard is gegaan met een overheveling van voldoende middelen. Zo maakt het zich zorgen over de wachttijden bij Veilig Thuis en de toegang tot opvang. Hierbij worden volgens het CESCR criteria gebruikt die in de praktijk de toegang tot de opvang beperken. Verder roept het comité de Nederlandse regering op om de situatie in Aruba, Curaçao en Sint Maarten te verbeteren als het gaat om de aanpak van huiselijk geweld.

   Rapporteren

   De CESCR heeft tevens aan de Nederlandse regering gevraagd om te rapporteren over het aantal gevallen van huiselijk geweld, de aanpak van de daders en de hulp die slachtoffers hebben gekregen.

   • Committee on Economic, Social and Cultural Rights, Concluding observations on the sixth periodic report of the Netherlands pdf-bestand Domestic violence and child abuse (Pdf-bestand 339 kB, via opvang.nl).