Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nationaal Rapporteur blikt terug en kijkt vooruit

31-07-2017

"Zaken waar ik jaren voor heb gepleit en die eindelijk in kannen en kruiken leken, zijn soms weer weggezakt." Dat stelt Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer in het jaarplan 2017. Zij wil dit, in haar laatste jaar als rapporteur, vaker onderstrepen.

In het jaarplan blikt de Nationaal Rapporteur terug op 2016 en worden de (deels al ingeloste) ambities geformuleerd voor 2017, haar laatste jaar als rapporteur.

Rapporten 2017

Zo zullen er dit jaar nog twee internationale rapporten verschijnen waar de Nationaal Rapporteur aan heeft meegewerkt. Het externe linkCanadian Centre for Child Protection doet onderzoek naar de ervaringen van slachtoffers van kinderpornografie. En dit najaar verschijnt er een rapport in samenwerking met externe linkUNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) met daarin schattingen van het daadwerkelijke aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Eerder dit jaar verschenen al externe linkGewogen risico, over de communicatie over recidiverisico van zedendelinquenten en het rapport externe linkEffectief preventief over seksuele en relationele vorming in het onderwijs.

Terugblik 2016

Vorig jaar sprak Dettmeijer op meer dan veertig gelegenheden in binnen- en buitenland over mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Daarnaast bracht zij de volgende rapporten uit: Zicht op kwetsbaarheid, de Monitor mensenhandel, Prostitutie en Mensenhandel en het tweedelige rapport Ontucht voorde Rechter. Speciale aandacht ging in 2016 ook naar het Nederlandse voorzitterschap van de raad van de Europese Unie. Het Nederlandse voorzitterschap stond deels in het teken van de aanpak van mensenhandel.

"Onderzoek is de kern van mijn werk als Nationaal Rapporteur", aldus Dettmeijer. "Om te laten zien wat de omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen is, is het van belang om onderzoek te doen naar de cijfers en deze in perspectief te plaatsen. Maar om iets te kunnen zeggen over de ernst van deze problemen en om daar ook anderen van te doordringen, moeten we de verhalen vertellen. De verhalen van mensen die slachtoffer zijn van mensenhandel of seksueel geweld."

Meer informatie

externe linkJaarplan 2017