Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Schrikbarende cijfers UNICEF over geweld tegen kinderen

01-11-2017

Wereldwijd heeft een kwart van de kinderen onder de vijf jaar oud, een moeder die slachtoffer is van huiselijk geweld. Driekwart van de peuters heeft te maken met psychologische agressie en/of fysieke straffen door hun verzorgers thuis. Dat stelt UNICEF vandaag in een nieuw rapport.

Het rapport 'A Familiar Face: Violence in the lives of children and adolescents' brengt de nieuwste cijfers over geweld tegen kinderen wereldwijd: thuis, op school en op straat. "De schade die kinderen over de hele wereld wordt toegedaan is verontrustend", zegt hoofd kinderbescherming Cornelius Williams van UNICEF Internationaal. "Baby’s worden geslagen, kinderen gedwongen tot seksuele handelingen en adolescenten vermoord op straat. Geweld tegen kinderen kent geen grenzen."

Seksueel geweld

Volgens UNICEF hebben ongeveer 15 miljoen adolescente meisjes van 15 tot 19 jaar wereldwijd te maken gehad met gedwongen seks of seksuele handelingen. Slechts 1 procent van hen zegt hulp te hebben gezocht. 90 procent van de adolescente meisjes - in 28 landen - die gedwongen zijn tot seks, zegt dat de dader een bekende was.

UNICEF roept overheden op actie te ondernemen en de INSPIRE richtlijnen te ondersteunen die zijn vastgesteld door de WHO, UNICEF en the Global Partnership to End Violence Against Children.

Download

externe linkA Familiar Face: Violence in the lives of children and adolescents.