Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Veenendaal organiseert campagne rond huiselijk geweld

03-10-2017

De gemeente Veenendaal en Veilig Thuis organiseren samen een campagne om aandacht te vragen voor kindermishandeling en huiselijk geweld. De campagne start maandag 9 oktober met de opening van de billboardtentoonstelling #ZIE en de kunsttentoonstelling ‘Kracht uit geweld’ en duurt tot 23 oktober.

De billboardtentoonstelling #ZIE bestaat uit 18 foto’s en quotes van betrokkenen bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Het zet voorbijgangers aan het denken en zorgt er voor dat mensen letterlijk even stilstaan bij de impact van huiselijk geweld en kindermishandeling. De expositie heeft eerder ook in andere binnensteden gestaan. De tentoonstelling ‘Kracht uit geweld’ is gemaakt door kunstenaars die slachtoffer zijn geweest van huiselijk en seksueel geweld. De tentoonstelling laat zien wat de gevolgen van geweld zijn.

Hulp

Volgens de Veenendaalse wethouder Nermina Kundic gaat het niet alleen om lichamelijk geweld en mishandeling. "Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik, financiële uitbuiting en stalking horen hier ook bij. Vaak gaat het om problemen die al langer bestaan en die niet zonder hulp van anderen op te lossen zijn. Geweld accepteren we niet! Daarom zijn we deze campagne gestart. Het is belangrijk dat er hulp komt, want geweld stopt niet vanzelf."

City run

Naast de twee tentoonstellingen geeft Esther Veerman, initiatiefneemster van stichting externe linkKunst uit Geweld op woensdag 11 oktober een lezing waarin zij vanuit haar eigen ervaringen vertelt over de gevolgen van huiselijk en seksueel geweld. Ook tijdens de Veenendaal City Run op 13 oktober zal aandacht gevraagd worden voor dit onderwerp. Naast een informatiestand op de Markt neemt een groep deel aan de run, voorzien van een loopshirt met de slogan Kindermishandeling en huiselijk geweld, loop er niet voor weg.