Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Misbruik jonge kinderen heel moeilijk vast te stellen

01-10-2018

Seksueel misbruik van jonge kinderen is heel moeilijk vast te stellen. Dat stelt promovenda Thekla Bosschaart van het Amsterdam UMC. Zij analyseerde 125 dossiers van (vermoedelijke) slachtoffers van Robert M. Zo wilde ze meer te weten komen over de signalen die wijzen op seksueel misbruik.

Bosschaart legde de dossiers van ruim dertig kinderen - bij wie ernstig misbruik vaststond - voor aan vijf experts. In de helft van die casussen hadden de deskundigen geen verdenking van misbruik of hooguit een lage verdenking.

Subtiele gedragingen

Dat is geen onkunde van de experts benadrukt Bosschaart in externe linkHet Parool. "Als een kind geen problemen aangeeft, er komt niks afwijkends uit het lichamelijk onderzoek en ouders merken ook geen lichamelijke of psychische klachten bij hun kind, is het ook voor een expert moeilijk om te zeggen: dít kind is seksueel misbruikt."

De boodschap zit volgens haar vaak in heel subtiele gedragingen en in de finesses van uitspraken. Zij pleit voor het verbeteren van de technieken om met kinderen te praten over seksueel misbruik. Vooral omdat het eigen verhaal van een kind essentieel lijkt te zijn in het onderzoek naar vermeend seksueel misbruik.

Bosschaart externe linkpromoveert 11 oktober op haar onderzoek.