Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

RVS wil jeugdhulpplicht verhogen naar 21 jaar

05-06-2018

Verhoog de grens van de jeugdhulpplicht van 18 naar 21 jaar, in sommige gevallen zelfs naar 23 jaar en zorg voor meer ruimte voor maatwerk. Dat staat in een advies dat de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) vandaag aan minister Hugo de Jonge (VWS) heeft overhandigd.

Met dit advies 'Leeftijdsgrenzen – Betere kansen voor kwetsbare jongeren' wil de RVS zoveel mogelijk obstakels rondom leeftijdsgrenzen wegnemen. "Met het verhogen van de leeftijdsgrens hebben kwetsbare jongeren langer een vangnet, waarmee voorkomen kan worden dat ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen van sociale of psychische problemen, schulden, criminaliteit of dakloosheid", aldus RVS-voorzitter Pauline Meurs.

Juridische gevolgen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid die het advies in ontvangst nam, staat open voor de aanbeveling van de raad. Pleegkinderen kunnen vanaf komende zomer al tot 21 jaar op zorg rekenen. Maar een algehele verhoging van de jeugdhulpleeftijd kost veel geld en heeft volgens De Jonge vergaande juridische gevolgen. Daarom wil hij dat samen met jongerenorganisaties, gemeenten en de sector "eerst goed uitzoeken".

Download

pdf-bestandAdvies ‘Leeftijdsgrenzen – Betere kansen voor kwetsbare jongeren’ (Pdf-bestand 1,4 MB, via raadrvs.nl).