Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Rotterdam spreekt zich uit tegen huwelijkse gevangenschap

05-11-2018

Religieuze vertegenwoordigers in Rotterdam hebben afgesproken zich actief in te zetten als ambassadeur tegen huwelijkse gevangenschap. Het heersende taboe op (de vrije wil om te) scheiden moet worden doorbroken, vinden zij.

Vorige week hebben verschillende samenwerkingspartners, waaronder religieuze vertegenwoordigers, ervaringsdeskundigen, advocaten en onderzoekers, zich uitgesproken tegen huwelijkse gevangenschap in de publicatie pdf-bestand(H)echt verbonden (Pdf-bestand 3,1 MB, via rotterdam.nl). "Iedereen moet vrij kunnen zijn om met een partner naar keuze in een huwelijk te stappen, en als het leven zo loopt, met diezelfde vrijheid ook uit een relatie of huwelijk kunnen stappen", licht Shantie Jagmohansingh, projectmanager Aanpak schadelijke traditionele praktijken bij de gemeente Rotterdam, toe.

Filmpjes, toolkit en brochures

Naast de publicatie zijn er twee brochures en korte films voor professionals, sleutelpersonen, vrijwilligers en slachtoffers van huwelijkse gevangenschap. Al deze middelen geven inzicht in de complexe problematiek, bieden handvatten voor hulpverleners en tools aan religieuze en levensbeschouwelijke leiders om dit bespreekbaar te maken en de route naar hulp voor slachtoffers aan te bieden.

Volgens Jagmohansingh is het belangrijk dat de religieuze leiders als ambassadeur optreden en op de voorgrond treden. "Omdat zij aanzien hebben, kunnen zij dit onderwerp bespreekbaar maken en waar mogelijk ondersteunen en hulp bieden. Zo helpen zij mee om dit uit de taboesfeer te halen . Een imam zei al eens tegen mij: dit is een heel mooi onderwerp voor het vrijdaggebed."

Meer informatie

Meer informatie en de video’s zijn te vinden op externe linkRotterdam.nl