Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

PvdA-Kamerlid: 'Leer kappers en schoonheidsspecialisten doorverwijzen'

08-03-2018

Kappers en schoonheidsspecialisten moeten geschoold worden in hoe om te gaan met signalen van huiselijk geweld. Dat voorstel doet PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul in een initiatiefnota die ze vandaag, op Internationale Vrouwendag, aan premier Rutte aanbiedt.

De nota 'Geweld achter de voordeur: de schaamte voorbij' bevat tien actiepunten waarmee de regering wordt opgeroepen om geweld achter de voordeur aan te pakken. Zo wil Van den Hul bijvoorbeeld ook dat een Nationaal Rapporteur de totale omvang én kosten van geweld achter de voordeur in kaart gaat brengen. Daarop volgend zou er een 'Nationaal Akkoord Geweld Achter de Voordeur' moeten komen om de preventie, signalering, hulp, nazorg, aangiftebereidheid en vervolging te verbeteren.

Terughoudendheid

Van den Hul was ooit zelf slachtoffer van huiselijk geweld. Veel mensen weten volgens haar niet wat ze moeten doen als ze iemand met blauwe plekken zien. Vooral kappers en schoonheidsspecialisten krijgen regelmatig verwondingen te zien die kunnen duiden op mishandeling.

Maar er is terughoudendheid bij die beroepsgroepen om daar iets mee te doen. Dat moet worden verholpen door gesprekstrainingen en het doorverwijzen naar hulpverleners. "Ik ben in gesprek met kappersorganisaties en die zijn enthousiast", zegt het Kamerlid in een interview met de externe linkProvinciaalse Zeeuwse Courant.

Meer informatie