Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

CKM en politie willen aangiftebereidheid seksuele uitbuiting vergroten

12-06-2018

De meeste minderjarige Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting doen geen aangifte omdat ze bang zijn voor de dreigementen van de mensenhandelaar. Daarnaast herkennen meisjes zichzelf niet altijd als slachtoffer en vormt de zwaarte van de strafrechtelijke procedure een drempel. Dit blijkt uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

Uit cijfers van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen blijkt dat de grootste groep die seksueel uitgebuit wordt, Nederlandse meisjes zijn tussen de 12 en 17 jaar. Dit zijn naar schatting 1.320 meisjes per jaar.

Campagne Maak het Zichtbaar

Frank Noteboom, hoofd van het CKM, heeft vandaag het onderzoeksrapport aan CDA Tweede Kamerlid Anne Kuik overhandigd. "Dit onderzoek brengt in beeld wat nodig is om de aangiftebereidheid te verhogen zodat mensenhandelaren hun straf niet ontlopen", aldus Noteboom. Het CKM start vandaag tevens de campagne externe linkMaak het Zichtbaar, bedoeld om meer bewustwording rond kinderhandel en mensenhandel te creëren.

Aanbevelingen

Op basis van het onderzoek heeft het CKM vier aanbevelingen gedaan om de aangiftebereidheid te verbeteren. De eerste gaat in op een betere uitleg van de wettelijke definitie van mensenhandel omdat slachtoffers zichzelf vaak niet als slachtoffer zien. De tweede en derde aanbevelingen gaan over de angst en welke middelen voor en tijdens het strafproces ingezet kunnen worden om het slachtoffer te beschermen. Tot slot beveelt het CKM aan om de strafprocedure structureel minder belastend te maken.

Proeftuin

De politie heeft op basis van het rapport aangekondigd op korte termijn aan de slag te gaan met de laatste drie aanbevelingen in samenwerking met het Openbaar Ministerie en het CKM. "Ook wij willen dat meer slachtoffers zich melden, zodat we deze praktijken effectief kunnen aanpakken", aldus Monique Mos hoofd Operatiën van de Eenheid Den Haag van de Nationale Politie. "Op basis van de bevindingen van dit rapport starten we samen met het CKM een proeftuin om het proces van aangifte beter aan te laten sluiten bij de belevingswereld van de slachtoffers. Dat ook het OM hieraan wil meewerken onderstreept alleen maar de urgentie van de problematiek." Noteboom: "Wij zijn hier heel blij mee, het toont de daadkracht van de politie en het belang van samenwerken in het bestrijden van seksuele uitbuiting onder minderjarigen."

Meer informatie

externe linkCentrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel