Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Een op de vijf vrouwen heeft ervaring met seksueel geweld

15-01-2018

22 procent van de vrouwen in Nederland heeft ervaring met seksueel geweld. Bij de mannen gaat het om zes procent. Vijf procent van de vrouwen en twee procent van de mannen heeft seksueel geweld meegemaakt voor hun twaalfde jaar.

Dat blijkt uit de monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017 van Rutgers, die vandaag is gepubliceerd. Het onderzoek werd gehouden op basis van een representatieve steekproef van 17.000 Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar.

Online

Als zoenen en seksueel aangeraakt worden tegen de wil meegerekend worden, heeft 53 procent van de vrouwen en 19 procent van de mannen dit wel eens meegemaakt. Vrijwel niemand vindt dat aanranding meestal is uitgelokt. Maar als het gaat om het online komen van een naaktfoto worden andere maatstaven gehanteerd: één op de drie mannen en één op de vier vrouwen vindt dat dit je eigen schuld is.

Problemen

Bijna de helft van de mannen (47%) en meer dan de helft (56%) van de vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt, heeft naar eigen zeggen klachten of problemen als gevolg hiervan. Het gaat hierbij vooral om psychische, om seksuele en relationele problemen. Bijna iedereen vindt dat seksuele voorlichting op school verplicht moet zijn.

Meer informatie

externe linkRutgers.nl