Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Strafrechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik Jehovah’s Getuigen

16-08-2018

Het Openbaar Ministerie is strafrechtelijk onderzoek begonnen naar seksueel misbruik bij Jehovah's Getuigen. Dat heeft minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer laten weten. Ten minste vijf mensen hebben aangifte van seksueel misbruik gedaan.

Volgens de minister is er landelijk zicht op deze aangiften die in verschillende regio’s zijn gedaan. "Bij het Openbaar Ministerie (OM) zijn de aangiften zorgvuldig in behandeling genomen door gespecialiseerde zedenofficieren in de regio’s. Daarbij is oog voor de context van de zaken", aldus Dekker.

De Jehova's getuigen gaan zelf geen onafhankelijk onderzoek naar het misbruik doen. Het bestuur liet in mei weten geen grond voor het instellen van een onderzoek te zien.

Stil Protest

Stichting Reclaimed Voices houdt op 6 oktober een externe linkvreedzaam protest waarbij ze stil wil staan bij de gevolgen van seksueel kindermisbruik binnen (gesloten) religieuze gemeenschappen. De stichting werd eind vorig jaar opgericht, onder andere met het doel om in kaart te brengen hoe groot het probleem van seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen is.

Meer informatie

externe linkBeantwoording Kamervragen seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova (Rijksoverheid.nl)