Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

NCJ wil standaard stresstest peuters

16-11-2018

Kinderen onder de drie jaar moeten standaard worden onderzocht op stress. Daarvoor pleit het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Volgens het NCJ kan chronische stress op heel jonge leeftijd later leiden tot een burn-out, depressie of hart- en vaatziekten.

Kinderen kunnen al op heel jonge leeftijd te maken krijgen met omstandigheden waardoor ze chronisch gestresst raken. "Dat kan door bijzondere omstandigheden als kindermishandeling of verwaarlozing, maar ook door bijvoorbeeld een scheiding van de ouders, waarbij de ouders heel gekwetst raken. Dat wordt overgedragen op het kind”, aldus Frans Pijpers van het NCJ.

Early Life Stress

De officiële benaming voor stress op heel jonge leeftijd is Early Life Stress. In de eerste 1000 dagen van het leven van een kind groeien de hersenen heel hard, stelt Pijpers. Juist dat maakt ze kwetsbaar voor Early Life Stress.
Ouders moeten zich van die kwetsbaarheid bewust worden. "Zodat ze zich bijvoorbeeld tijdens een scheiding minder agressief tegenover elkaar gedragen. Want hun spanningen kunnen heel makkelijk bij het kind terechtkomen."

Onderzoek

Samen met vijf universiteiten en twee afdelingen van TNO heeft het NCJ een aanvraag ingediend voor onderzoek naar chronische stress bij heel kleine kinderen. In dat onderzoek kunnen verloskundigen, kraamverzorgenden en de jeugdgezondheidszorg ook een rol spelen.

Meer informatie

externe linkNCJ.nl