Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

GroenLinks pleit voor Ouderentelefoon

19-02-2018

GroenLinks wil dat er een speciale ouderentelefoon komt waar ouderen terecht kunnen wanneer zij met mishandeling te maken krijgen. De ouderentelefoon is volgens de partij een laagdrempelige manier om mishandeling te melden en hulp te vragen.

In Nederland zijn jaarlijks 120.000 thuiswonende ouderen slachtoffer van psychisch geweld. Daarnaast krijgen maar liefst 10.000 ouderen te maken met lichamelijke mishandeling, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM stelt verder dat 1,1 procent van de thuiswonende ouderen financieel wordt uitgebuit. Daarnaast wordt 0,6 procent van hen verwaarloosd en krijgt 0,3 procent te maken met ongewenst seksueel gedrag.

Alles op alles

GroenLinks wil dat alles op alles gezet wordt om deze ouderen te helpen. Het meldpunt Veilig Thuis is volgens de partij vaak overbelast en vooral gericht op kindermishandeling. Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet zegt geschokt te zijn door de cijfers over ouderenmishandeling. "Het gaat om een kwetsbare groep mensen die vaker sociaal geïsoleerd zijn en daardoor niet makkelijk om hulp kunnen vragen. Met een ouderentelefoon kunnen zij aan de bel trekken en de hulp krijgen die ze nodig hebben. Ik roep de minister op deze telefoon zo snel mogelijk in te voeren. Liever vandaag dan morgen."

Meer informatie

externe linkGroenLinks