Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Nieuw online platform over traumabehandeling kinderen

21-06-2018

Trauma’s bij kinderen en jongeren zijn goed te behandelen. Wel is het nodig dat professionals, zoals leerkrachten en huisartsen, de signalen tijdig herkennen en goed verwijzen. Een nieuw online platform helpt daarbij: Traumaexperts.nl. Ook is een landelijk telefoonnummer gelanceerd waar verwijzers terechtkunnen voor advies en consultatie.

In Nederland zijn er nog veel kinderen die niet de juiste behandeling krijgen, vaak omdat de signalen van een mogelijk trauma niet worden herkend. "Die signalen oppikken is ook niet eenvoudig. Klachten worden vaak toegeschreven aan iets anders, zoals ADHD”, vertelt Trudy Mooren, klinisch psycholoog bij Centrum ‘45. Ze vindt het daarom ontzettend belangrijk dat er meer aandacht komt voor trauma. "Als iemand op jonge leeftijd geen of een onjuiste behandeling krijgt, kan dat gevolgen hebben tot ver in de volwassenheid."

Landelijk netwerk

In het hele land bestaan organisaties die gespecialiseerd zijn in traumabehandeling voor kind en gezin. Zes van hen besloten om hun kennis en expertise te bundelen en een landelijk netwerk van traumaprofessionals te vormen. "Psychotrauma kan beschadigen, maar is met de juiste diagnose en behandeling vaak wel op te lossen", aldus Mooren. "Het gaat ons erg aan het hart dat er veel kinderen zijn die lijden onder dat trauma, terwijl er deskundige hulp voor hen beschikbaar is. We beseffen ook dat voor verwijzers de informatie hierover niet heel toegankelijk was. Vandaar ons initiatief om de kennis en expertise te bundelen en beschikbaar te stellen via een online informatieplatform."

Traumacheck

Het platform helpt professionals bij het herkennen van een trauma, zodat zij de juiste hulp kunnen inschakelen. Het biedt onder andere een 'traumacheck', een tool van dertien vragen die meer inzicht geeft in wat er aan de hand kan zijn. Op het platform staat ook wat je moet doen als je een trauma denkt te herkennen, waar je dan terechtkunt en hoe je een geregistreerde professional vindt die een diagnose kan stellen. Verder bevat het platform algemene informatie over de verschillende soorten traumabehandelingen, en praktische informatie zoals behandelaarsregisters met vermelding van specifieke expertises.

externe linkTraumaexperts.nl werd gisteren gelanceerd tijdens het symposium 'Kind, Gezin en Trauma' in Oegstgeest.