Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Presentatie adviesrapport 'Scheiden… en de kinderen dan?'

22-02-2018

Gemeenten moeten ouders die gaan scheiden meer ondersteuning bieden. Dat stelt een commissie onder leiding van André Rouvoet in het rapport 'Scheiden…en de kinderen dan?' dat vandaag aan het kabinet is aangeboden.

Oud-minister Rouvoet, voorzitter van het Platform Scheiden Zonder Schade, onderzocht de afgelopen maanden in opdracht van de ministeries van Justitie en Volksgezondheid hoe voorkomen kan worden dat kinderen het slachtoffer worden van een scheiding.

Aanbevelingen

Een van de aanbevelingen is dat er in iedere gemeente een 'scheidingsloket' moet komen waar ouders terechtkunnen voor informatie, voorlichting en ondersteuning. Daarnaast moeten werkgevers zich nadrukkelijker bemoeien met werknemers die in scheiding liggen. Dat is volgens Rouvoet in het belang van werkgever én werknemer.

Vechtscheidingen

externe linkNOS.nl meldt dat jaarlijks naar schatting zo'n 70.000 thuiswonende kinderen met een scheiding te maken krijgen. De Kinderombudsman spreekt van een 'vechtscheiding' als een scheiding zodanig veel conflicten met zich meebrengt dat de ouders het belang van hun (ex-)partner en/of hun kind(eren) uit het oog verliezen. Het precieze aantal vechtscheidingen in Nederland is niet bekend, maar geschat wordt dat er in totaal 16.000 kinderen de dupe zijn van de vechtscheiding van hun ouders.

Downloads

externe linkBrief Tweede Kamer Platform Scheiden zonder Schade
externe linkRapport 'Scheiden...en de kinderen dan?'