Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Opening nieuwe locatie Vrouwenopvang Groningen

22-02-2018

Op donderdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, vindt de officiële opening van de Vrouwenopvang van Het Kopland in Groningen plaats. Tijdens de opening staat het streven naar een geweldloze generatie centraal.

Voormalig minister Ontwikkelingssamenwerking en Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen is aanwezig en de kinderombudsman, Margrite Kalverboer, verzorgt een inleiding. De commissaris van de koning, René Paas, en de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, openen de nieuwe opvang.

Eigen kracht

In september 2017 werd de bouw van de nieuwe locatie van de Vrouwenopvang in Groningen afgerond. In de Vrouwenopvang verblijven vrouwen (met eventuele kinderen) die hun thuis moesten ontvluchten vanwege huiselijk geweld. Zij worden hier opgevangen, begeleid en zo nodig behandeld. Het nieuwe pand sluit beter aan bij individueel gerichte hulpverlening en de eigen kracht van de vrouwen, met ondersteuning, begeleiding en behandeling op locatie. De vrouwen hebben een eigen, ingerichte woning waar zij een zelfstandig huishouden kunnen voeren.

Kinderen centraal

Vorig jaar heeft de Vrouwenopvang van externe linkHet Kopland de Kind Centraal Award gewonnen. Volgens onderzoek van Stichting Het Vergeten Kind is de opvang van Het Kopland een voorbeeld voor andere opvanglocaties, door de zorg op maat voor zowel moeder als kind om traumatische ervaringen te verwerken.