Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

‘Slachtoffers seksueel geweld willen erkenning, geen medelijden’

22-03-2018

"Na #metoo kan niemand er meer omheen dat seksueel geweld bestaat", zegt Iva Bicanic, initiatiefnemer van het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Zij vindt het dan ook niet raar dat mensen elkaar bevragen over hun ervaringen daarmee. "Maar als je de vraagt stelt, wees dan oprecht bereid om te geven wat iemand zelf nodig heeft en om niet te oordelen."

In een artikel op de website van het CSG legt zij uit met welke reactie slachtoffers van seksueel geweld het meest geholpen zijn. “De grootste behoefte na een onthulling is steun en geloofd worden. Mensen hebben behoefte aan erkenning voor wat ze doorstaan hebben, maar willen niet gezien worden als zielig slachtoffer.”

Wegkijken

Als je na een onthulling de schuld in de schoenen geschoven krijgt of niet geloofd wordt of andere negatieve reacties krijgt, dan kan dat volgens Bicanic juist schadelijk zijn voor het slachtoffer. "Dat is bijvoorbeeld het geval als de ‘ontvanger’ van de boodschap helemaal niks zegt, wegkijkt of snel van onderwerp verandert om het gesprek te ontlopen."

  • Lees het hele artikel op externe linkcsg.nl