Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Amsterdamse onderscheiding voor Aleid van den Brink

25-09-2018

Oud-directeur van Blijf Groep Aleid van den Brink heeft gisteren de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. Deze penning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam.

Van den Brink nam begin dit jaar afscheid bij Blijf Groep na een carrière van veertig jaar. Ze heeft een grote bijdrage geleverd aan de verbetering van de kwaliteit van de hulp bij de vrouwenopvang. Zo was ze als directeur bijvoorbeeld nauw betrokken bij de invoering van de Oranje Huisaanpak in Nederland.

Beeld van haar werk

In een interview met externe linkHet Parool schetste ze in januari een beeld van haar werk door de jaren heen. "In de jaren zeventig zochten voornamelijk autochtone vrouwen boven de veertig hulp bij blijf-van-mijn-lijf. Dat deden ze meestal pas na twintig jaar huiselijk geweld en als de kinderen het huis uit waren. Tegenwoordig is het geen schande meer. Er wordt nu veel meer over huiselijk geweld gesproken."

Van den Brink is na haar pensionering actief gebleven op het (internationale) gebied van huiselijk geweld. Onlangs is zij benoemd als lid van het GREVIO Comité, het Comité dat toeziet op de implementatie van de Istanbul Conventie. Ook is zij bestuurslid bij het Global Network of Women’s Shelters.

Meer informatie

externe linkBlijfgroep.nl