Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Gezondheidsraad wijst op belang bewezen effectieve interventies

28-05-2018

De effecten van interventies ter verbetering van de ouder-kindrelatie zijn bescheiden. Het is alleen zinvol om deze interventies in te zetten bij specifieke doelgroepen. Ditzelfde geldt voor interventies om kindermishandeling te voorkomen. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan de minister van VWS.

Het advies van de Gezondheidsraad is opgesteld op verzoek van de toenmalige staatssecretaris van VWS, door de Commissie Vroegkinderlijke gehechtheid en de preventie van jeugdtrauma’s. Deze commissie benadrukt het belang om te kiezen voor interventies waarvan de effectiviteit is onderzocht. Van de bovengenoemde interventies is echter vaak niet bekend of ze effectief zijn.

Te weinig bewijs

De commissie adviseert om niet aan alle ouders in Nederland interventies aan te bieden om ouderlijke sensitiviteit of gehechtheid te verbeteren. Zij vindt dat er op dit moment te weinig bewijs is dat dit voldoende effectief is en dat de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen. Volgens de commissie zou er een gedifferentieerd aanbod van bewezen effectieve interventies beschikbaar moeten zijn.

De commissie raadt dan ook aan om het gebruik van bewezen effectieve interventies in de praktijk te bevorderen. Dit kan onder andere door de externe linkDatabank Effectieve Jeugdinterventies te gebruiken. Ook moet er aandacht zijn voor implementatie van interventies, omdat een verkeerde implementatie ten koste kan gaan van de effectiviteit.

Meer informatie

externe linkGezondheidsraad.nl