Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Eerste staking jeugdzorg ooit

02-09-2019

Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse jeugdzorg staken de medewerkers. Zij protesteren vandaag tegen het jeugdzorgbeleid en de slechte arbeidsvoorwaarden.

De werknemers willen van minister De Jonge (VWS) 750 miljoen euro om de tekorten te vullen, de administratiedruk te verminderen, een te einde maken aan het beleid van gemeenten om de jeugdzorg zo goedkoop mogelijk in te kopen en 200 miljoen voor 'fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden'.

Actiebijeenkomst

In Den Haag begint om 11.30 uur een externe linklandelijke actiebijeenkomst, georganiseerd door vakbonden FNV en CNV en branchevereniging Jeugdzorg Nederland. Voor crisissituaties hebben de ongeveer 30.000 jeugdzorgmedewerkers achtervang geregeld.

Peiling

Sinds de jeugdzorg in 2015 is overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten en er flink is bezuinigd, zijn de werkdruk en administratielast fors toegenomen. Uit een FNV-peiling onder de mensen die vandaag staken, blijkt dat ruim de helft vindt dat ze hun kennis en kunde niet voldoende kunnen inzetten. Ruim 90 procent overweegt weleens om de sector te verlaten. De Jonge kwam eerder dit jaar met eenmalig 420 miljoen euro extra, maar dat is volgens de FNV niet genoeg.