Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Meisjes met eetstoornis doelwit van seksueel misbruik

03-06-2019

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula onderzoeken of minderjarige meisjes met een eetstoornis het doelwit zijn van seksueel misbruik door mannen die zich voordoen als afvalcoach. Omdat het CKM zo geschrokken is van de tussentijdse resultaten treedt het hier nu al mee naar buiten.

Bij het onderzoek zijn lokprofielen ingezet waarbij onderzoekers zich hebben voorgedaan als twee minderjarige meisjes van 14 en 15 jaar die kampen met een eetstoornis en op zoek zijn naar hulp bij afvallen. Binnen enkele weken hebben 45 coaches zich gemeld bij deze fictieve tieners, waarbij 64 procent al snel om foto’s in ondergoed vroeg en 21 procent zelfs om naaktfoto’s. Enkele coaches wilden afspreken met de meisjes, waarbij er bijvoorbeeld afvalpillen werden aangeboden in ruil voor seksuele diensten. In de gesprekken werd manipulatie en druk niet geschuwd.

Ervaringen van meisjes

Ook heeft het CKM meisjes met eetstoornissen opgeroepen om hun ervaringen met coaches te delen. Binnen een korte periode hebben 57 respondenten hier aan meegewerkt. Bijna alle respondenten gaven aan dat er werd gevraagd om foto’s in ondergoed dan wel naaktfoto’s en bij meer dan de helft werd voorgesteld fysiek af te spreken, waarbij 20 procent van de coaches vroeg om seks in ruil voor de hulp bij het afvallen. Eén vrouw gaf aan dat ze als minderjarige inderdaad seks had gehad met haar pro-ana coach (hulp bij afvallen). 

Bescherming

"Het is belangrijk dat deze meisjes de bescherming en hulp krijgen die ze nodig hebben en dat deze zogenaamde pro-ana coaches, wanneer zij strafbare feiten begaan, vervolgd worden," aldus LUMC hoogleraar en directeur van GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula Eric van Furth.

Na de zomer zullen de volledige onderzoeksresultaten en aanbevelingen worden gepubliceerd.

Meer informatie

externe linkFier.nl