Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

De Jonge wil nieuwe afspraken maken over ordening jeugdzorg

06-06-2019

Minister De Jonge wil nieuwe afspraken maken over de ordening van de jeugdzorg. Het moet duidelijker worden wat men van de gemeenten mag verwachten, bijvoorbeeld in de wijken. Hij wil ook bezien of specialistische (ggz-)zorg bovenregionaal of landelijk georganiseerd moet worden.

Dat heeft hij gisteren tijdens een externe linkdebat over de integrale aanpak van hulp aan kwetsbare kinderen en jongeren laten weten. De Tweede Kamer sprak hierover naar aanleiding van pdf-bestandeen brief van Kinderombudsman Margrite Kalverboer over de problemen bij de hulp voor kwetsbare kinderen en jongeren. Ondanks alle inspanningen lukt het onvoldoende om de ontwikkeling, de veiligheid en het perspectief van een grote groep kinderen te waarborgen, zo stelt zij.

Decentralisatie

Het vorige kabinet heeft de jeugdzorg gedecentraliseerd naar de gemeenten en tegelijkertijd het budget verlaagd. De decentralisatie van de jeugdzorg was volgens de minister bedoeld om de versnippering aan te pakken. De overdracht naar de gemeenten is volgens hem goed verlopen, maar door een volumestijging zijn er tekorten ontstaan. De Jonge wil onderzoeken waar het jeugdzorggeld precies blijft, zodat duidelijk wordt of er structureel meer geld nodig is.

Meer informatie

externe linkTweedekamer.nl