Logo Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

huiselijkgeweld.nl

Noodkreet VNG over tekorten bij jeugdzorg en GGZ

08-05-2019

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in een open brief aan de inwoners van alle gemeenten aan de bel getrokken over de tekorten bij de jeugdzorg en GGZ. Als het kabinet niet bereid is gemeenten tegemoet te komen, moeten jeugdhulp en psychische hulp weer terug naar het Rijk, aldus de VNG.

Vandaag verscheen een paginagrote open brief in het Algemeen Dagblad en in vrijwel alle regionale dagbladen. "Naast een toename van jongeren in de jeugdzorg, is meer zorg nodig voor mensen met psychische problemen. Dit leidt bij gemeenten, door gebrek aan financiële compensatie door het Rijk, tot forse tekorten. Met alle gevolgen van dien: wachtlijsten, bezuinigingen, uitgesteld onderhoud, enzovoort", aldus VNG-voorzitter Jan van Zanen en vice-voorzitter Hubert Bruls.

Gedecentraliseerde taken

"Als het kabinet niet bereid is om gemeenten voldoende tegemoet te komen, is het de vraag of wij onze inwoners kunnen geven waar zij recht op hebben. In uw belang moeten wij dan serieus overwegen of wij de gedecentraliseerde taken weer bij het Rijk terugleggen. Dat zullen we nooit zomaar doen, we willen onze jeugd niet in de steek laten."

Structurele bijdrage

Het kabinet reserveerde in de Voorjaarsnota al extra geld voor de jeugdhulp, maar volgens Bruls is het "substantieel minder" dan de gevraagde 490 miljoen euro. Daarnaast wil hij een structurele bijdrage, waar het nu om een eenmalig bedrag gaat.
De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ), GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland steunen de oproep van de VNG aan het Rijk om gemeenten voldoende tegemoet te komen.

Download

pdf-bestandOpen brief over jeugdzorg en GGZ